CSD18 – Omgivningen, människorna, diskussionerna

Årets CSD-konferens är speciellt på så vis att den hålls  i en helt okänd byggnad eftersom huvudbyggnaden renoveras. Byggnaden vi nu sitter i kallas North Lawn Building, men har också fått öknamn som Ikea-huset och Bantanamo (efter Ban Ki Moon, FN:s generalsekreterare). De senare benämningarna kan också ha något att göra med byggnadens utseende, det är som ett stort rektangulärt block med byggställningar runtomkring – kanske inte det mest tilldragande…
Under tiden som CSD18 pågår hålls även ett annat stort och viktigt event här i den tillfälliga lokalen. Det handlar om Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT). I måndags när vi kom hit var det ett väldigt ståhej eftersom den ganska kontroversiella Mahmoud Ahmadinejad, Irans president, talade, alldeles lägligt samma dag som Hillary Clinton dessutom. Kärnvapen är ett intressant ämne som förstås också går att koppla till hållbar utveckling och det finns vissa sidoevent på NPT som just diskuterar huruvida kärnkraftssatsningar används som en förevändning för att rusta upp inför  framtagandet av kärnvapen.
… Det finns dock tillräckligt med saker att göra på CSD för att sysselsätta sig utan hjälp från NPT!
Igår var jag på diverse ungdomsmöten, vi har definerat mål, samarbeten och vilka vi vill ha kontakt med. Vi har även pratat om hur vi kan föra fram vårt budskap om betydelsen av s.k non-formal education för att öka medvetenheten och därmed möjlighet för alla att delta och bidra till en övergång mot hållbara konsumtions- och produktionsmönster (SCP), vilket läggs fram som ett komplext men viktigt ämne under konferensen. (jag kommer att återkomma till non-formal education och hur vi vill lobba för det under CSD-sammanträdet här på bloggen)
Patience har även engagerat sig i Afrika-arbetsgruppen och vi hoppas kunna sammanställa våra fokusfrågor för att få mer perspektiv på hur de europeiska komplikationerna skiljer sig respektive liknar de afrikanska hindren i en utveckling mot ett hållbart samhälle.
Vår grupp med europeiska ungdomar försöker få till så mycket träffar med nyckelpersoner som möjligt, just precis för en stund sedan fick vi en frukostfika med ordföranden för konferen sen, Luis Alberto Ferraté Felice från Guatemala – som av sig själv anmälde intresse att få träffa oss!
(Som en fotnot har Guatemala beskrivits som utmärkta ordföranden på CSD eftersom de i regel har god kontakt med både utvecklings- och I-länder och upplevs som neutrala och rättvisa)
Jag har också pratat med vår expert på SCP i den svenska delegationen, Gunilla Blomquist, om ett möte där de engagerade unga får möjlighet att diskutera frågan direkt med henne och där vi alla har möjlighet att föra fram våra tankar.
Vid sidan av ‘viktiga FN-personligheter’ är CSD18 också den perfekta platsen för att nätverka och träffa inspirerande unga människor! Det är många observatörsorganisationer här och stämningen är avslappnad. Jag som tidigare har varit på sessioner med bland annat UNFCCC och WIPO tycker att säkerhetsrutinerna här ligger på en mycket mer rimlig nivå och möjliggör en helt annan närhet mellan NGO:s och delegater.
Några av mina vänner från klimatrörelsen är här på konferensen, dessutom är vi ett stort gäng från den europeiska ungdomsrörelsen/EYF som jag träffade redan på förberedelsemöte i Berlin i mars, och lite av en slump fick jag reda på att min vän och f.d arbetskamrat i klimatrörelsen, Jeremy350.org, har startat kontor här i New York! New York, iallafall under CSD, verkar helt enkelt vara en stor knutpunkt för engagerade unga individer som vill göra världen bättre, underbart att se!
En annan sak jag kan berätta är att imorgon kommer Sverige att hålla sitt sidoevent om information om kemikalier i produkter; där kommer jag att sitta en diskussionspanel för att belysa ungdomsperspektiv på frågan. Så, önska mig och de andra i delegationen lycka till! 🙂

Nu ska jag springa iväg till ett sidoevent som heter ‘Advancing SCP and ST through ESD’. Det handlar alltså om hur man kan uppnå hållbara produktions- och konsumtionsmönster genom utbildning – helt obegripligt om man inte förstår akronymerna som används 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s