Vilka åsikter får höras?

Efter en oerhört lång resa kom vi igår fram till León, som ligger några timmars resa ifrån Mexico city. Just nu är klockan snart fyra på eftermiddagen (tidsskillnaden år sju timmar jämfört med Stockholm). Vi har avslutat den första arbetsgruppsessionen, där vi har behandlat inledningen av det dokument NGO-forumet under WYC kommer ställa sig bakom. I eftermiddag kommer vi gå in på tematiska områden som hälsa, jämställdhet, mm.

Konferensens hittills mest intressanta inslag var dock invigningen, där hela publiken hamnade mitt i en konflikt mellan urinvånarna i Mexiko och övriga befolkningen. I en inledande panel, där personer antagligen förväntades säga att ”det är viktigt med ungdomsinflytande”, och att ”säg vad ni vill säga, era röster räknas”, tog en av paneldeltagarna ordet och kritiserade majoritetssamhälle, och läste upp ett uttalande från flera ungdomar som tillhör Mexicos urinvånarbefolkning. Jag missade mycket av uttalandet genom simultantolkningen, men det var uppenbart att de inte kände sig sedda i ungdomspolitiken, eller i samhället i övrigt.

Detta verkar varit en öm tå, för efter att personen läst upp sitt uttalande och lämnat scenen började en diskussion där huvuddragen var att alla åsikter såklart är värdefulla men tolerans för varandras olika uppfattningar måste gå först. Uttalandet framställdes som oresonligt och onödigt.

Detta är ett klassisk händelse i rörelser som skapas som en motreaktion Missförhållanden och orättvisor påtalas från en mindre grupp och majoritetssamhället bli upprört över att de inte får den respekt de förtjänar.

Oavsett vad som är bra strategier framåt, och oavsett om kritiken var befogad eller inte, så var det tydligt att det fanns åsikter man inte ville höra under invigningen, trots att temat för konferensen är ”Say it aloud!”.

Det är helt klart den mest händelserika konferensinvigning jag varit på, och jag hoppas att detta gör att perspektiv kring mångfald och exkluderande strukturer kan synas mer under konferensen än vad de annars skulle ha gjort.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s