Unga civila samhället bannat från lagstiftarforumet!

I måndags skrev vi om hur vissa åsikter inte riktigt passar in i den mexikanska idén om den här konferensen. Då handlade det om urinvånares ställning i Mexiko. Vi hoppades att det som skedde skulle kunna höja nivån på diskussionerna. Tyvärr har vi fått ett till exempel på hur man vill styra det globala mötet för företrädare för ungdomsorganisationer, och hur man agerar om man inte är nöjd med andras åsikter.

I det gemensamma dokumentet från ungdomsforumet har vi med bred (närmast total) majoritet kommit överens om skrivningar om rätten till säkra aborter, rätten till utbildning och tillgång till olika hälsotjänster relaterat till sexuell och reproduktiv hälsa, och rätten att inte bli diskriminerad p.g.a. sexualitet eller kön (här har dokumentet öppnat upp för fler kön än två). Detta är inget som Sverige drivit särskilt, även om vi såklart backat upp de skrivningarna, men det har varit aktivister från Mellanöstern och Sydamerika som har varit drivande i många av de hyfsat progressiva skrivningarna.

Vi som organisationsrepresentanter hade av samarbetsorganet för de ibero-amerikanska staterna blivit lovade att få åka till lagstiftarnas forum (som är i Mexiko City) för att presentera det dokument som vi kommit överens om och som presenterar viktiga frågor för världens ungdomar (precis som vi fått göra till regeringsforumet som pågår här just nu).

Efter att de mexikanska arrangörerna läst dokumentet som är antaget i demokratisk anda har de dragit tillbaks möjligheten att läsa upp dokumentet i lagstiftarnas forum! De menar att många skrivningar är olämpliga och inte passar i ett dokument som detta, och att det helt enkelt inte är något de mexikanska myndigheterna vill ha något med att göra.

De vill alltså censurera det unga civila samhället!

Många av oss är väldigt upprörda över att det uppenbarligen bara är intressant med ungdomsinflytande så länge det är gulligt, snällt och säger precis det som regeringarna vill höra. Och det är här vi har kärnan till varför vi fortfarande måste arbeta för bättre ungdomsinflytande i världen – för att det helt enkelt finns ett motstånd.

Vi slår oss såklart inte till ro med att den här typen av förtryck av våra åsikter sker – istället skickar vi dokumentet till personer vi vet är på lagstiftarnas forum. Vi skickar det till departement och ambassader. Och vi kommer prata om censuren från arrangörerna i alla de forum vi har möjlighet. Och i nästa inlägg kommer vi lägga upp texten här på bloggen.

Det här är inte okej.

Och visst kommer ni ihåg att temat för konferensen är Say it aloud! ?

/Felix och Imse

Annonser

3 reaktioner på ”Unga civila samhället bannat från lagstiftarforumet!

  1. Ping: Det unga civilsamhället släpps inte in i bland beslutsfattarna | Ordförandebloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s