Slö helg och nu är det en händelserik måndag igen!

 

Vi var nog ganska många ungdomsdelegater som behövde ta det lite lugnt i helgen efter en intensiv första vecka. Jag sov rätt mycket, promenerade runt i stan och åt en massa pizza. Passade också på att shoppa lite i en butik som hade rea på Fifth Avenue. Härligt att bryta av med icke-relaterade grejer.

Igår gjorde Hanna och jag lite sightseeing, så vi var på Brooklynbron, Ground Zero och Staten Island. På kvällen gjorde vi något fantastiskt: vi var ute och sprang i Central Park, två varv runt Jacqueline Kennedy Onassis-reservoaren blev det. Det blev snabbt uppenbart att New York-borna klär upp sig när de ger sig ut för att springa i Central Park så det får jag se till att göra nästa gång…

Idag är det måndag igen och jag har hunnit med att stämma av läget lite hemmavid, med en snabbkoll på mailen och lite spritt arbete. Här är några andra glimtar från dagen:

– en resolution från Jordanien om Interfaith Harmony har behandlats på EU-samråd flera gånger den senaste veckan. Den kom upp även imorse och det pågår mycket diskussioner. Snart lär den komma upp för en bredare diskussion och beslut i generalförsamlingen.

Michelle Bachelet, före detta premiärminister i Chile, höll ett anförande i plenum i tredje kommittén. Bachelet är Under-Secretary-General för UN Women, en del av FN som sattes upp under 2010 efter hårt arbete från bland annat Sverige. Bachelet kommer leda UN Womens arbete och hade en rak och tydlig agenda under sitt anförande och verkar vilja prioritera särskilt utsatta kvinnor speciellt i sitt arbete.

– Under förmiddagen förhandlades det om resolutionen om våld mot kvinnor. Flera stater vänder sig emot skrivningar som minskar familjens betydelse, som betonar strukturer som skapar ojämlikhet och vill undvika skrivningar kring unga personer. Alla de frågorna är saker som Sverige driver, där jag och Emma kommit med mycket input till den svenska ståndpunkten, och de kommentarer Sverige har på resolutionen hittills i stort avspeglar LSU:s perspektiv kring antidiskriminering. Vi får se hur förhandlingarna förlöper men det finns helt klart flera länder som har helt andra utgångspunkter, föga överraskande.

– Nu under eftermiddagen var jag på ett fokusmöte på svenska reppen. (Side bar: det finns ungefär lika många ord på svenska kontoret som huset vi sitter i har våningar – populära benämningar är ambassaden, representationen, missionen, och reppen. Den korrekta benämningen på svenska är Sveriges ständiga representation vid Förenta Nationerna, kort: reppen, och på engelska Permanent Mission of Sweden to the UN, eller kort: mission) Mötet var med personer som jobbar med tredje utskottet, säkerhetspolitik, och med ambassadören Mårten Grunditz. Under kommande veckor kommer flera viktiga frågor upp som har med barn att göra: barn i väpnade konflikter, våld mot barn och resolutionen om barnkonventionen. I eftermiddag kommer generalsekreterarens särskilda representant i frågor om våld mot barn på besök till den svenska reppen, eftersom Sverige är ett av de länder som stöttar Marta Santos Pais arbete rent ekonomiskt. Det finns ännu inga avsatta medel i FNs budget för arbetet mot våld mot barn, vilket nog visar hur kontroversiella frågorna om att barn ska ha rättigheter kan vara i FN, och därför är arbetet just nu beroende av frivilliga bidrag från länder som har ett särskilt engagemang i frågorna. Kul att Sverige hör till de länderna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s