En vanlig ovanlig dag

Dagarna i New York är minst sagt ovanliga dagar, och jag ville ge er en lite bild av hur en typisk dag hittills sett ut.

6.45: Jag vaknar på hotellet vid Times Square och packar väskan, duschar, stryker skjortan och plockar rätt på alla pass för att komma in i de olika byggnaderna, och äter frukost på Europa Café i kvarteret intill.

8.00: Promenerar mot representationen, som i korsningen mellan 45:e gatan och andra avenyn

8.30: Antingen morgonmöte med personalen på representationen, eller möte med Efraim Gomez, Cecilia Leveaux och Mattias Kristoffersson som alla tre jobbar med det tredje utskottet i FN. Vi går igenom vad som
händer under dagen och vad som hänt igår.

9.00 Vi skyndar oss bort mot EU:s gemensamma representation fem kvarter bort, där EU-länderna går igenom olika frågor varje morgon och kommer överens om gemensamma ståndpunkter i olika frågor.

10.00: Förhandlingarna drar igång i FN-byggnaden. Olika länder håller tal om vad de tycker i olika frågor. Här finns det lite tid att läsa in sig på resolutioner som kommit upp på morgonmötet, eller att blogga lite snabbt. Under den här tiden samlas ofta ungdomsdelegaterna och fördelar arbetsuppgifter mellan oss, till exempel att skriva artiklar för nyhetsbrevet, eller att boka in möten med någon viktig person eller organisation.

13.00: Lunch. Här är det ofta s.k. side-events, alltså typ ett seminarium eller ett tal från någon på ett särskilt ämne. Det är olika länder eller organisationer som organiserar det för att sätta fokus på en speciell fråga. Idag arrangerar tyska representationen, tillsammans med ungdomsdelegaterna, en lunch om ungdomsarbetslöshet.

14.00: Ofta ett kort lunchmöte med någon på representationen, på något av alla de teman som behandlas där.

15.00: Förhandlingarna drar igång igen. Under eftermiddagen pågår ofta s.k. informals, som oftast handlar om att gå igenom en ny version av en resolution. Det går till så att man går igenom stycke för stycke och respektive land som fått instruktioner från sin huvudstad säger vad de tycker. Igår satt jag i informals om våld mot kvinnor, och då dök det upp diskussioner om FN:s säkerhetsråd och vilken roll det ska ha. Det kan med andra ord dyka upp lite vad som helst under eftermiddagen. EU-samordningen som vi deltog på under morgonen leder till olika åsikter som lyfts under eftermiddagen. Under eftermiddagen är det också ofta andra möten som pågår.

18.00: Informals tar slut och ungdomsdelegaterna samordnar sig och delar med sig av den information vi fått från våra respektive representationer, och kollar in schemat inför morgondagen.

19.00: Om jag hinner passar jag på att ta en liten tupplur och byta om, men ibland går vi direkt ut för att käka middag med några av de andra ungdomsdelegaterna, och att passa på att se lite av New York by night. Fantastiskt men vid den här tidpunkten börjar jag såklart bli lite trött…

00.00: Jag släcker lampan och får lite för lite sömn…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s