Idag firas FN-dagen! Hurra!

1947 deklarerade FN:s generalförsamling att den 24 oktober ska vara den internationella FN-dagen. Det är för att högtidlighålla den dagen som FN-stadgan trädde i kraft, efter att de fem permanenta medlemmarna i Säkerhetsrådet (Kina, Ryssland, USA, Frankrike och Storbritannien) och över hälften av FN:s medlemsstater ratificerat den. Detta skedde den 24 oktober 1945.

FN:s roll har ökat i världen betydligt sedan den dagen, för 65 år sen, när FN kunde börja sitt arbete på allvar. Nu står FN som värd för stora humanitära insatser, för fredsbevarande operationer, kämpar för universell rätt till utbildning och att flytta fram positionerna kring jämställdhet och minoriteters rättigheter i världen.

FN kritiseras ofta för att vara trubbigt, byråkratiskt och trögt. Mycket av det stämmer, ofta kan saker ske betydligt snabbare om saker sker utanför FN. De interna positioneringarna är fortsatt många och det påverkar såklart effektiviteten. Men det som inte går att blunda för är vikten av kontakt mellan de olika länderna: alla har en röst, alla sitter vid samma bord, och alla konstaterar att vi har utmaningar i världen som måste bemötas. Det finns olika vägar att adressera frågorna, men i stora delar av världen finns det en insikt kring världens problem. Klimatförändringar, våld mot kvinnor, fattigdom och konflikter kommer aldrig kunna bemötas fullt ut förrän alla är med. Vissa delar av världen kommer alltid behöva gå före i vissa frågor, det ligger i sakens natur, och andra kommer komma efter. I vissa lägen går Sverige före, i andra kommer vi efter.

Ibland kan det ju finnas en frustration, kring att till exempel jämställdhet, hbt och ungas situation adresseras så fruktansvärt långsamt. Det är en stor brist i systemet att det går långsamt och att situationen, som i många delar av världen är desperat, inte kan adresseras med mer kraft. Det finns många konservativa medlemsstater som motsätter sig varje förändring som sker på alla dessa områden, och som ibland till och med vill vrida klockan tillbaks (jag såg det live under förhandlingarna i FN). Därför kommer det behövas fler länder som går före, som vägrar acceptera att sänka sig under en rimlig lägstanivå, och som visar hur hbt-rättigheter, stärkt jämställdhetspolitik och fullt ut inkluderade ungdomar bidrar till samhällets utveckling och är en nyckel för att nå lösningar på problem som fattigdom och ohälsa.

Det är inte förrän världen inser det som arbetet kommer börja på riktigt. Och det går bara att uppnå genom att vara envis, genom att lyfta frågorna i varje sammanhang, och att världens länder sitter vid ett och samma bord.

Hurra för FN!

Annonser

En reaktion på ”Idag firas FN-dagen! Hurra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s