På förhandling

Sitter just i förhandlingar om kemikalietexten i konferensrum 2 i FN-bunkern. Det går otroligt långsamt. Eftersom kemikaliegruppen (som i princip består av tre personer) som vanligt är lätt kaosig är det bara jag här för att följa förhandlingarna (de andra grupperna brukar ha minst tre personer). Samtidigt jobbar Kate med ett statement som vi kanske kommer få hålla under denna förhandling. Aaron är och röstar, det är val i Singapore idag. Vi har bestämt sen innan att bara följa de punkter vi är speciellt intresserade av, och därför finns det lite bloggtid.

Så hur funkar förhandlingarna? 

Det som förhandlingarna utgår ifrån är den text som blev resultatet av tisdagens genomgång av ländernas förändringar i texten. Detta betyder att texten är väldigt lång nu, eftersom alla har lagt in sina förslag. Nu ska de förhandlas och det är konsensus, att alla överrens, som ska uppnås.

Inga EU-länder uttalar sig, utan EU har en linje. G77, talar också med en stämma och i övrigt är det länder som uttalar sig. Major groups, som Children and Youth, får egentligen inte säga någonting men ibland får vi det i alla fall. Under den här sessionen verkar det dock som det är ideella organisationer och kvinnor som får prata. Kanske. Och de får inte ge direkta förbättringar till texten utan bara prata allmänt. Vi förbereder ett anförande i alla fall, för säkerhets skull. Bara för någon dag sen fick avfallsgruppen i Children and youth prata utan att det var förberedda på det och det vill vi undvika.

 Jag följer förhandlingarna från Children and Youth’s stol.

Det som händer nu är att vi går igenom texten, punkt för punkt. Texten finns på skärmar och uppdateras direkt. Sessionens ordförande fördelar ordet och de drar formuleringar fram och tillbaka, och hittills, efter 2,5 timme har vi gått igenom… tre av tio punkter. Halvtimme kvar på denna session och för hela resten av CSD är det bara tre timmar planerade för kemikalieförhandlingar. Så alla undrar hur de som planerar har tänkt sig, om det överhuvudtaget tänkt. Vi får se hur det här slutar. Nattförhandlingar?

/Johanna


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s