Kvällsförhandlingar

Klockan 18.30 var det dags för förhandlingar utan utsatt sluttid… Det här var en informell session så stämningen var softare, varje inlägg började inte med ”Thank you Mr Chair” och det gick faktiskt framåt ganska snabbt.

Mac-maffian innan förhandlingarna startat (jag, Wen, Aaron)

Det vi gör under förhandlingarna är att lyssna på vad de olika länderna/grupperna (som EU och G77, utvecklingsländernas samarbetsgrupp)  har för kommentarer till de förslag på förändring i texten som de la till under den första sessionen. De diskuterar, förklarar för varandra och bestämmer sig för att diskutera ”offline”, det vill säga utanför förhandlingssalen. På vissa punkter blir alla överens. De punkterna antas på ett formellt möte och kommer in i slutdokumentet från CSD.

Det vi i kemikaliegruppen gör är att följa förhandlingarna. Vi har bestämt att vi bara följer de punkter som är intressanta för oss för att inte göra massa onödigt jobb. Så, vi har skapat ett google-doc där de punkter som vi följer, våra lobbypunkter, det som skrivs i förhandlingsdokumentet samt våra spontana kommentarer. Det som är det stora jobbet, förutom att analysera det som sägs, är om man är den som följer vad som sägs och ska skriva ner det. Denna person kallar vi för policy tracker (vi turades om under kvällen).

Eftersom förhandlingarna fortfarande pågår kan jag tyvärr inte printscreena en del av dokumentet där ländernas förändringar står med. Hemligt!

Förhandlare från G77 närmast i bild.

Det växlar mellan att vara väldigt spännande (på punkterna vi följer) och lamt (på punkterna vi inte följer. Speciellt när det är ett obetydligt ord som det bråkas om). Men det allra allra bästa är när ett eller flera länder lyfter punkter som vi i kemikaliegruppen i Children an Youth lobbat för!!

Hört från förhandlingarna:

Remove square brackets (ej överenskommen text står inom [hakparenteser], så när de kommit överens tas de bort)

We googled it (ibland kan även förhandlarna behöva göra en snabb research…)

Thank you for your flexibility (när någon ger med sig så att konsensus uppnåtts)

Yey! (diskussionsledaren när alla var överens, när clean text är uppnådd på en delpunkt)

Kemikalier lyxade till det och slutade flera timmar tidigare än de andra nattgrupperna. Sessionen avslutades lite innan 22 och på dryga 3 timmar hade vi lyckats ta oss igenom en punkt. Bara fyra kvar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s