Frustration

Barn och ungdomar finns, som en major group*, representerade på CSD. Det är bra. Tyvärr, fungerar inte det här med major groups delaktighet så himla bra under detta CSD.

Det här är en del av ett mejl jag fick från en av ledarna i major group of children and youth häromdagen, aporpå hur vi behandlas:

[For] Some of you (especially who have been to the UN for the first time) that feel a bit disempowered by the vast difference with the ideals the institution aspires (or should aspire) and the realpolitik that we have witnessed over the past week.

Så varför är vi besvikna? Främst:

  • Vi får sällan göra inlägg i förhandlingarna
  • Om vi får göra ett inlägg så är det i slutet, efter minst tre timmars förhandlingar. Inte sällan reser sig många delegater upp, pratar och det är allmän stimmig stämning.
  • Vi vet aldrig om vi verkligen kommer få göra ett inlägg.

Igår träffade hela Major group of Children and Youth CSDs ordförande H. E. László Borbély,
 Miljö- och skogsminister i Rumänien. Förutom att presentera våra lobbypunkter för honom, så lyfte vi frågan om att vi knappt ges något utrymme alls.

Vi föreslog att major groups ska få prata, till exempel under öppnandet av high-level segment idag, allra först, istället för i slutet. På det svarade han We’ll see. Så det är ju inte så lovande. Vad som är bra är dock att flera länder börjar lyfta frågan om den nonchalanta behandlingen av major groups.

Mr. Chair H. Borbély och delar av major group for Children and Youth

* Major Groups är nio grupper som ska representera olika samhällsintressen. De nio grupperna är kvinnor, ursprungsbefolkning, ideella organisationer, lokala myndigheter, arbetare och facket, näringsliv, forskning och teknologi, jordbrukare och så barn och ungdomar som representeras i FN genom Youth Caucus. De har ingen rösträtt men vissa möjligheter till inlägg under förhandlingarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s