Om varför länderna inte kom överens

Bilden av varför CSD klappade ihop Fredagen den 13e maj
totalt börjar klarna. När man känner till de fåniga orsakerna, känns det ännu sorgligare att de inte lyckades.

När closing plenary (då policydokumentet ska antas av alla länder och CSD avslutas) skulle hållas klockan 16 på fredagen var varken avfallshantering, kemikalier eller Means of implementation (MOI – med vilka medel man ska genomföra det man beslutat om) färdigförhandlade.

Det var speciellt kring några punkter som länderna inte kunde enas. Detta var bland annat huruvida viss text, till exempel om common and differentiated responsibilities, green economy och the status of people under foreign occupation skulle stå med eller inte.

Eftersom flera länder inte ville ta upp texten för förhandling igen så var det kört. Konsensus (att alla är överens), som krävs för att det ska bli något resultat av CSD, uppnåddes inte.

Då började man (vid det här laget var det långt efter midnatt) istället att diskutera när man skulle kunna mötas för att prata om dokumentet igen och då förhoppningsvis komma överens. Denna process drog även den ut på tiden och frågor som finansiering och datum kunde inte lösas – så vi vet inte vad som händer med allt det man faktiskt kom fram till under två veckors förhandlande.

Det som förbryllar och irriterar är att de punkterna som länderna inte kunde enas kring inte är något egentligt problem. För man har redan kommit överens om alla de texterna tidigare. De är så kallat agreed language och innebär att de finns antagna i till exempel tidigare CSD-policydokument. Och ja, att detta kunde hända är både otroligt märkligt och frustrerande.

Ett tungt ansvar faller på ledarna av CSD, som uppenbarligen saknade kunskap om processen. Men även länderna har ett ansvar att visa politisk vilja, dela med sig av sin kunskap och vara flexibla.

Mer info om CSD och varför det gick som det gick:

IISDs rapport och analys ( International Institute for Sustainable Development)

Felix Dodds analys (Stakeholder Forum Executive Director)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s