Blandade känslor i youth caucus

Besvikelsen var och är enorm inom major group* for children and youth för att länderna inte lyckades komma överens. Lägg till det känslan av att vi, som jag skrivit om innan, inte togs på allvar.

Men jag upplevde ändå att vi gjort nytta under CSD. Vi har träffat så många politiker och tjänstemän, vi har visat att vi är engagerade, närvarande och ställer krav. Detta fick vi bekräftat av bland annat Irland i deras tal i General Assembly Hall. Nu finns det ju tyvärr ingen text som resultat av CSD men exempel på konkreta framgångar youth caucus haft är:

  •  Avfallsgruppen lyckades bland annat få en av deras lobbypunkter direkt inskriven i förhandlingsdokumentet.
  • Transportgruppen kontaktades av ett land, för att de ville diskutera en av deras lobbypunkter (detta var typ historiskt, att ett land vill träffa children and youth för att lobba oss. Annars är det alltid tvärtom!)
  •  EU lyfte kemikaliegruppens viktigaste lobbypunkter!
  • Totalt hade vi möten med 14 miljöministrar/statssekreterare. Vi träffade bland annat miljöministrarna från Japan, Israel, Sydafrika, Argentina och Frankrike.

Utöver att jobba med sakfrågorna så pågick det ständigt diskussioner om exempelvis:

  • Representativitet. Den stora majoriteten ungdomar kom från USA och europa. Hur kan vi vara legitima representanter? hur påverkar det gruppen att vissa kommer dit otroligt mycket mer väl förberedda än andra? Hur kan vi få fler länder att involvera ungdomar i sina länder i CSDs arbete?
  • Konsensusprincipen. Major group of children and youth jobbar precis som CSD efter konsensusprincupen. Alla måste vara överens om alla statements, lobbypunkter och såvidare. Hur ser man till att den processen fungerar på bästa vis?
  • Organisation. Youth caucus har en väldigt lös struktur och rörliga dokument kring hur vi ska fungera. Ingenting är riktigt givet, vilket ofta skapar diskussion
Frågor som dessa kommer definitivt att fortsätta diskuteras – för även om CSD misslyckades så tar arbetet inte slut. Nästa år, på Rio+20, kommer det också finnas en major group for children and youth – och arbetet inför det har redan börjat. 


Möte med delar av Youth caucus

* Major Groups är nio grupper som ska representera olika samhällsintressen. De nio grupperna är kvinnor, ursprungsbefolkning, ideella organisationer, lokala myndigheter, arbetare och facket, näringsliv, forskning och teknologi, jordbrukare och så barn och ungdomar som representeras i FN genom Youth Caucus. De har ingen rösträtt men vissa möjligheter till inlägg under förhandlingarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s