Inget 10YFP on SCP

En av de större effekterna av CSDs misslyckande är att ett coolt långsiktigt projekt för hållbar produktion och konsumtion nu lagts på is. Tidigt på sista fredagmorgonen var vi förvånade och glada över att länderna kom överens utan total urvattning i frågan. Men eftersom länderna sen inte enades av andra delar av CSD-dokumentet så kunde inte heller uppgörelsen om hållbar konsumtion och produktion antas.

Förutom kemikalier, avfall, transport och gruvdrift så behandlades den lite mer tungvrickande frågan om ett tioårigt ramverk  av program inom hållbar konsumtion och produktion– 10 year framework of programs on sustainable consumption and production (SCP). Den här frågan skiljde sig från de andra på flera sätt och var nog den viktigaste som diskuterades under CSD.

Förutom att man jobbat i över nio år med utformningen av ramverket av program så är det själva programmen som gör den stora skillnaden mot de andra frågorna som diskuteras på CSD. För denna fråga var inte ”bara” moraliskt bindande. För programmen är olika aktiviteter som ska bidra till implementeringen av det man tidigare kommit överens om i frågan om hållbar konsumtion och produktion.

Det var verkligen tuffa förhandlingar under CSD men till vår stora glädje så var de faktiskt överens – och dessutom om att ha program – på fredag morgon (sista dagen) klockan fem! Det kändes så fantastiskt! Men desto större blev besvikelsen när CSD failade, eftersom det innebar att det tioåriga ramverket inte heller blev antaget. Så CSDs misslyckande betyder att detta projekt, som pågått i nio år, och har/hade tio år framför sig nu är lagt lite på is. Om och när arbetet kan bli återupplivat återstår att se.

Major group of Children and Youth lobbade stenhårt för en stark uppgörelse – eftersom programmen skulle medföra att orden skulle omsättas till handling. Vi skapade uppmärskamhet bland annat genom snygga pins.

En av de som fick en fin SCP-pin var statssekreterare Åsa-Britt Karlsson, här tillsammans med Ward Claerbout från Youth caucus som jobbade hårt i SCP-gruppen för en bra uppgörelse. Så här sa Ward under fredagen när SCP-gruppen hade kommit överens (alltså innan hela CSD hade misslyckats och det stod klart att inga överenskommelser skulle antas):

Is this the framework what we wanted as major group children and youth? Of course we wanted a lot more. We wanted additonal funding for these programs. We wanted clear indicators on SCP and a roadmap to develop an global indicator that goes beyond GDP. We wanted clearer objectives. We wanted to have full participation of civil society in the governance and review systems. We did not get any of that. But we did get an international framework! And that is something we could only hope for a few months ago.

CSDs ordförande  H. Borbély funderar – kanske på hur vi nu kan gå vidare med det tioåriga ramverket?

Annonser

En reaktion på ”Inget 10YFP on SCP

  1. Ping: Stockholm+40 | LSU-representanternas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s