Högnivåmötet om unga, dag 1

En lång dag är till ända. Sitter i lobbyn och äter jordgubbar och vattenmelon. Har tillbringat hela dagen i Generalförsamlingssalen.

Mötet började med en tyst minut för offren i Norge. Den norska delegationen höll även ett känslosamt tal där de liksom Stoltenberg betonade vikten av ännu mer öppenhet och demokrati. Talet avslutades med ett citat från en ung kvinna som överlevde attacken på Utöya. ”If one man can show so much hate, imagine how much love we all can show each other”.

Därefter talade Ban-Ki Moon. Han kastade ut en retorisk fråga till församlingen ”Gör vi tillräckligt?” Och fick ett rungande ”Nej!” till svar från ungdomarna. Därefter frågade han ”Kan vi göra mer?” Svaret han fick ropat tillbaka var ”Ja!”. Han avslutade med att även om det internationella ungdomsåret snart avslutas så kvarstår vår skyldighet mot unga människor.

Därefter följde en paneldebatt som var intressant till en början när panelisterna talade men sedan när ordet lämnades över till de övriga i församlingen för frågor eller kommentarer förvandlades det till regelrätta tal från de olika ländernas delegationer – tal som många gånger inte alls hade särskilt mycket att göra med vad panelen sagt innan.

Många talare betonade hur viktigt det är att omsätta allt prat och all retorik till konkret handling. Jag kan bara hålla med, och hoppas att talarna själva tar till sig den uppmaningen.

Leila Yasmin Mucarsel från Civicus: World Alliance for Citizen Participation sa en bra sak som jag vill dela med mig av ”Delaktighet innebär inte bara att konsultera unga, utan att inkludera unga i varje stadium av det politiska livet”.

James Aniyamuzaala från African Youth with Disabilities Network höll också ett tal, ett mycket bra sådant. Han talade om hur viktigt det är med tillgänglighet för unga med funktionsnedsättning och att inkludera dem i allt deltagande. Han tog som exempel många unga kvinnor som inte får tillräcklig information om SRHR (sexual and reproductive health and rights) på grund av att informationen inte finns tillgänglig på braille, eller att det inte finns teckenspråkstolkar som kan förmedla informationen.

En av överraskningarna var definitivt att Robert Mugabe, Zimbabwes president plötsligt satt snett bakom mig och höll tal.

Hänger lite i generalförsamlingen bara

På lunchrasten gick de flesta på något av de många side-eventsen som anordnades. Jag gick på ett med temat ”Including youth with disabilities in development”. Det anordnades av UN DESA (United Nations Department of Economic and Social Affairs) och IDA (International Disability Alliance). Blev ju lite lycklig när jag såg att det var ett sideevent med disability-tema som är en av mina politiska prioriteringar.

Det var ett intressant side-event även om det inte innehöll så många aha-upplevelser för egen del. Talarna var från IDA, UNICEF, African Youth with Disabilities Network och Young Voices.

Därefter återupptogs mötet i plenarsalen (vaddå lunch?) med ytterligare en paneldebatt som följde samma mönster som morgonens. Vatikanen gjorde ett inlägg där de menade att unga är relationella varelser och inte självständiga individer, samt att föräldrarna har den yttersta rätten över sina barn vilket går före tex FN:s barnkonvention.

Okej världens längsta blogginlägg så ska runda av här, hejdå!
Malin

Annonser

En reaktion på ”Högnivåmötet om unga, dag 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s