Internationella ungdomsdagen – 12 augusti

Idag firar vi den internationella ungdomsdagen i Sverige och runt om i världen. Det är även sista dagen av det internationella ungdomsåret och markerar därmed slutet av de tolv månader då FN haft som mål att lyfta fram ungdomsrelaterade frågor både på regional och global nivå. Temat på det internationella ungdomsåret har varit ”dialog och ömsesidig förståelse”.

I LSU:s – Sveriges ungdomsorganisationers – idéprogram behandlas många viktiga utvecklingsområden för ökat ungdomsinflytande. Som att unga idag inte i tillräcklig grad ses som en resurs i beslutsfattande processer och ofta är exkluderade från viktiga arenor och processer. Ungas perspektiv behövs för att en samhällsförändring ska vara demokratisk, legitim och långsiktig. Unga måste få vara delaktiga på alla beslutsnivåer och inom alla områden eftersom vi påverkas av beslut som tas på alla beslutsnivåer, inom alla områden.

Ban Ki Moon sa nyligen under högnivåmötet om unga som FN höll i New York (ni kan läsa mer om det i tidigare inlägg här på bloggen) att ”det internationella ungdomsåret må gå mot sitt slut, men våra skyldigheter gentemot unga kvarstår”. Mycket återstår att göra – idag är det visserligen sista dagen av det internationella ungdomsåret men vi kan låta det bli första dagen på en tid där varje år är ett ungdomsår och där varje ung person ses som en resurs och har möjlighet att förverkliga sin fulla potential. Vi kan också låta det bli en tid då unga människor slutar betraktas som enbart ”framtidens ledare” och istället börjar ses även som ledare och förändringsaktörer av idag.

Malin Johansson – LSU:s representant till FN:s generalförsamling 2011
Johanna Salmi – LSU:s representant till CSD, FN:s kommission för hållbar utveckling, 2011

 

Ni kan även läsa ett uttalande från Ban Ki-Moon, FN:s generalsekreterare, här: http://www.un.org/News/Press/docs/2011/sgsm13740.doc.htm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s