Vad gjorde vi egentligen på EUs ungdomskonferens i Polen?

Nu har jag (Niclas) kommit hem efter den allra första av EUs tre ungdomskonferenser som vi kommer att delta på. Det mest har gått väldigt fort. Från vår dialog med flera av LSUs medlemsorganisationer i Almedalen, till förberdelser inför konferensen i form av att sammanfatta den sk nationella konsultationen till att vara med på konferensen. 

Konferensen i Polen har handlat om delaktighet och mer specifikt om unga i världen med fokus på östeuropa och kaukasien. Vi har från sveriges sida efter samtal med er medlemsorganisationer valt att fokusera på tre perspektiv. Dels har vi lyft frågan om tillgänglighet för unga med funktionsnedsättningar som många gånger glöms bort i dessa sammanhang, och som nästan helt saknats i bakgrundsmaterialet inför konferensen. 

Vi har också valt att lyfta kapacitetsbyggande och långsiktiga stöd för internationella samarbeten. Många av er medlemsorganisationer har kanske skickat eller tagit emot en EVS-volontär, vilket är en del av Youth In Action programmet som EU-komissionen just nu håller på och vill göra om. Vi har tryckt på att detta bör bevaras, och att det behövs ett utökat stöd för att bygga bra och hållbara samarbeten.

En tredje fråga vi valde att lyfta är antidiskriminering och att motverka rasism. Det kändes som ett viktigt perspektiv när en av de stora frågorna för konferensen var hur relationer och samarbeten mellan europa och östeuropa kunde stärkas. Att satsa för att motverka stereotyper, fördomar och rasism är viktigt för skapa förståelse för andra och lägga grunden för framgångsrika internationella samarbeten.

Jag som kommer från en organisation som skapats ur Europarådets kampanj Alla Olika Alla Lika passade såklart på att trycka på framgången med denna kampanj under 90-talets europa. Det kom med i slutresultatet som ett best practice vilket en representant från Europa Rådet glatt konstaterade i en panel under konferensens sista dag. Även han valde att trycka på vikten av satsningar på rasism när vi kan se hur den växer runtom i Europa.

En stor fråga under konferensen har varit just att underlätta byråkratin kring visum för att underlätta internatiionella utbyten. Det representanten från Europa rådet sa gällandet tycker jag var ganska klockrent; ”bekämpar vi inte populismen och rasismen som växer sig stark i Europa kommer vi aldrig kunna få en liberalare visumpolitik mot öst”. Precis som min egen organisation Ungdom Mot Rasism alltid påpekar är det med andra ord rasismen som är problemet, och det vi måste ta tag i först av allt för att komma tillrätta med dessa problem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s