Rio+20. Vår generations viktigaste möte?

Under måndagen drog mötet för en internationell ungdomsstrategi inför Rio+20 igång. För att sätta in Rio+20 i ett sammanhang började vi med att göra en tidslinje. Tillsammans gick vi igenom det vi tyckte var relevant bakgrund inför konferensen. Vi kastades från FNs bildande, till mänskliga rättigheter, till boken tyst vår och global miljörörelse, till Earth summit i Rio 1992 och till slut kom vi fram till idag, knappt 20 år senare och mindre än ett år kvar till Rio+20. Så nästa år, 2012, kommer världens ledare att samlas i Rio de Janeiro på UNCED – the united nations conference on sustainable development, även kallad Rio+20. Konferensen har två teman, det ena är Grön ekonomi och fattigdomsbekämpning och det andra handlar om hur man på internationell nivå ska arbeta med hållbar utveckling (vilket egentligen betyder – vad ska hända med FNs miljöprogram, UNEP? Ska programmet ges mer makt och pengar? Ska det upphöjas till ett organ likt WHO och WTO?). Ben, Jeeban och Bernadette och Rio+20-tisdlinje

För snart 20 år sedan samlades världens ledare i Rio de Janeiro på världens dittills största internationella konferens och världens första Earth Summit. Temat var hållbar utveckling och resultaten var många. Till exempel klimatkonventionen UNFCCC (som kyotoprotokollet senare blev en del av), riodeklarationen (principer för hållbar utveckling) och agenda 21 (en omfattande handlingsplan för arbetet med hållbar utveckling i det 21a årtiondet).

1987 blev begreppet hållbar utveckling allmänt känt genom en rapport från en kommission som Norges tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland ledde – allmänt känd som Brundtlandrapporten. I den ges definitionen att en hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. 

De följande dagarna kommer vi att utveckla en strategi för ungdomsengagemang inför Rio+20 nästa år. För att se hur det går följ bloggen de kommande dagarna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s