Hur vill du att världen ser ut 2052?

Om du fick beskriva hur du vill att världen ska se ut 40 år efter Rio+20, hur skulle den då te sig? Det var frågan vi fick på onsdagsmorgonen och uppgiften var att i grupper rita det som var viktigast för oss.

Vi försökte strukturera våra tankar kring de tre pelarna inom hållbar utveckling: social utveckling, ekonomisk utveckling och ekologisk utveckling. Ganska snabbt gick våra tankar från drömsamhälle till att vi frågade oss hur det egentligen kommer att se ut 2052. Hur kommer vi konsumera?  Vilken roll kommer unga ha i beslutsfattande? Vilka kommer vara de största konflikterna i världen? Hur kommer vi resa, hur kommer vi värma våra hem? Hur kommer vi bo,  kommer urbaniseringen att fortsätta öka?

Sen funderade vi även kring hur vi kommer se tillbaka på det samhälle vi lever i nu. Vilka saker kommer vi tycka var helt oförståeliga och vilka beslut kommer vi se som avgörande, viktiga och då, 2052, som alldeles självklara?

Nästa år på Rio+20 kommer världens ledare att fatta beslut som kommer att påverka vår framtid. Frågorna som behandlas rör oss alla och hänger ihop, som ekonomi, resursanvändning, miljö, fattigdomsbekämpning, energi… Redan nu mobiliseras enorma mängder unga i hela världen – för på Rio+20 har vi stora möjligheter att påverka vår gemensamma framtid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s