Who is Mr Sha?

Under onsdagen gick vi i mer detalj in på hur processen ser ut, vad som det är tänkt ska behandlas under Rio+20 och vilka som är de viktigaste makthavarna. Förutom länderna och deras olika konstellationer (som EU, G77…) så finns den en man med speciellt inflytande, nämligen Mr Sha. Han är Rio+20s generalsekreterare och även ordförande för FN:s ekonomiska och sociala råd.

Rio+20 har både mål och teman. De tre målen med konferensen är:

Faktiskt så har Mr Sha skrivit ett blogginlägg om ett av målen, new and emerging challenges.  Där nämner han  bland annat gröna jobb och hållbara städer som viktiga.

Konferensen har två teman, båda ganska osmidiga och svårgreppbara 1) grön ekonomi inom ramen för hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning 2) den institutionella ramen för hållbar utveckling.

Här ovan är några av de hetaste frågorna som rör grön ekonomi, som grön tillväxt, grön kapitalism, Hållbar utvecklings svar på FNs millieniemål – SDG.

Den institutionella ramen för hållbar utveckling (även kallat IFSD eller global governance)! Handlar om hur miljö/hållbar utveckling ska hanteras på internationell nivå. Idag finns UNEP – FNs miljöprogram men idén är att man under Rio+20 ska diskutera (och komma fram till) reformering av UNEP. Mycket handlar om inflytande och pengar men även om effektivitet och om hållbar utveckling ska genomsyra alla FN-organ eller om uppsatta mål bäst nås genom ett organ för hållbar utveckling/miljö.

Hur resultatet av Rio+20 kommer se ut i slutändan är omöjligt att förutse och många är tveksamma till att Rio+20 kommer att kunna nå sina mål. Men vi vet att vi överutnyttjar jordens resurser och att vi trots det inte slipper ekonomiska kriser, svält och fattigdom. Så världens ledare, vi och Mr Sha har ett ansvar att se till att målen med Rio+20 uppnås och att vi får en ny vision för hur vi ska nå en hållbar utveckling!

/Johanna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s