Visioner, mål… action!

Det viktigaste under mötet i Mollina, som ju faktiskt hette International youth strategy meeting, var att skapa en strategi för arbetet med Rio+20. Det gjorde vi  genom att under veckan sätta upp visioner, mål och slutligen en handlingsplan.

Vi började med att fundera på visioner redan tidigt i veckan med att med hjälp av post-it (såklart)  sätta upp våra personliga förväntningar på tiden fram till Rio+20, självaste konferensen, konkret resultat av konferensen och vilken inverkan Rio+20 kommer ha på samhället i stort.

Första steget mot färdig vision

Någon dag senare började vi med att formulera gemensamma visioner. Jag var i gruppen som jobbade med inför Rio+20. Vi valde att tänka utifrån hur vi vill att Youth space* ska vara. (Rio+20 Youth space är sättet som man valt att organisera FNs major group of children and youth – det vill säga ett sätt för barn och ungdomar att påverka Rio+20.) Vår vision för arbetet i Youth space blev till slut såhär:

Our Youth Space is inclusive, equitable, diverse and democratic and facilitates meaningful, powerful, impactful engagement in the build up to Rio+20 that inspires within and beyond.

Anna presenterar och reviderar vår vision för hur vi ska arbeta inför Rio+20

Vi formulerade sedan ett antal mål för att kunna nå vår vision, som exempelvis handlade om att det ska vara lätt att engagera sig oavsett hur mycket förkunskaper man har, att arbetet lockar många och att det ska vara lätt att lägga ner så mycket eller lite tid man vill på sitt engagemang.

På fredagen var sedan det slutliga hästjobbet att sätta upp delmål och göra en handlingsplan för att kunna uppnå varje mål. Vi gick igenom mål för mål, diskuterade vad som behövdes göras för att nå varje mål, satte tidsgränser, bestämde ansvarig och funderade på svårigheter som kan uppstå.

Exempel på saker vi kom överens om som behövs göra inför Rio+20 är: göra en ny stört snygg och bra hemsida,  genomföra kampanjer i sociala medier och sätta ihop ett team som kan översätta information till och från till exempel portugisiska…

Jag ska bland annat jobba med att kartlägga vilka ungdomsorganisationer som jobbar med Rio+20 och vad de gör (så man sedan på hemsidan kan se vad som händer nära en själv) och hjälpa till att etablera ett forum/kunskapsdatabas som offeciella ungdomsrepresentanter till CSD och Rio+20 kan använda sig av.

Vill du också engagera dig inför Rio+20? Du kan exempelvis

  • gå in på http://rioplustwenties.org/ och skriva upp dig på deras nyhetsbrev
  • engagera dig i *Youth space! Jobba med det konkreta resultatet av Rio+20 – var med och påverka policy, inom mål med konferensen (den är jag med i), grön ekonomi eller om internationell miljöstyrning signa up på http://www.youthcaucus.net/rioplus20. Tycker du att marknadsföring är roligare? Gå då med i communications!
  • dra igång något lokalt till exempel med din organisation! Vill du diskutera vad man kan göra, mejla mig gärna på johanna.salmi [a] lsu.se
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s