”Skolfotot”

Idag träffade vi ungdomsdelegater FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Det var en mycket välregisserad tillställning, fotografen ställde upp oss på led och arrangerade om oss värre än en skolfotograf. Längst fram i mitten fanns ett tomrum mellan två delegater, det skulle fyllas av Ban Ki-moon.

När han kom blev det flera foton, sedan talade Ban Ki-moon till oss (som fortfarande stod uppradade i bästa skolfoto-anda) om FN, ungdomar och jämlikhet. Därefter fick vi alla ta en bild där vi skakade hand med honom och utbyta några hälsningsfraser. När jag sa att jag var från Sverige sa han att han ska besöka Stockholm nästa vecka.

Därefter fick vi ungdomsdelegater chansen att ställa ett par frågor till honom. Vi hade diskuterat saken innan och det bestämdes att jag skulle representera hela gruppen, och ta dessa få minuter vi fick till förfogande till att påminna honom om hans uttalande på högnivåmötet i somras om att göra ungdomar till en prioritetsfråga. Våra två frågor var hur han, och vi, kan arbeta för att få fler länder att inkludera ungdomsdelegater i sina delegationer, samt hur vi skulle kunna arbeta med hans sekretariat när det gäller ungdomsfrågor – eftersom han sagt att det är en av hans prioriterade områden.

Hans svar var minst sagt en besvikelse – han började prata om hur vi, personligen, kan gå till väga för att få jobb inom FN och i förlängningen generalsekreterarens sekretariat. Han pratade om praktiktjänstgöring och vikten av en god skolgång. Det var inte riktigt det svar vi ville ha, och åsikterna gick isär efteråt om han missuppfattade frågan, eller om han förstod den men inte ville ge något svar som skulle kunna uppfattas som ett löfte – som han inte skulle kunna hålla.

Ban Ki-moon och ungdomsdelegaterna

(klicka på bilden för att se den i större storlek)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s