Sista chansen söka till att bli LSUs FN-representant 2012

Bli LSUs nästa ungdomsrepresentant! 1 december 11 december (nytt datum!) är sista ansökningsdag till uppdragen som LSU representant till FNs konferens för hållbar utveckling respektive FNs generalförsamling.

Rio+20

Tjugo år sen sist – det har blivit dags för FNs konferens för hållbar utveckling i Rio de Janiero. Rio+20 är en unik konferens som kommer samla statschefer och minstrar från hela världen och antagligen leda till stor uppslutning från civilsamhället. Temana är grön ekonomi och global governance.

Inför Rio+20, som är i mitten av juni, kommer det vara förberedelsemöte med European Youth Forum som man förväntas delta i. Dessutom kommer det vara en konferens som heter Stockholm+40 i Stockholm om hållbara livsstilar och innovationer i slutet av april vilket kommer vara ett perfekt tillfälle att få kontakt med medlemsorganistaioner!

Uppdraget är på ett år och efter Rio kommer det så viktiga arbetet med att informera/inspirera LSUs medlemsorganisationer. Detta görs genom blogg, sociala medier, föredrag, workshops, debattartiklar mm. Själva arbetet innan och i Rio kommer antagligen till stor del ske i major group of children and youth (läs gärna mer om MGCY på http://rioplustwenties.org) tillsammans med andra ungdomar via mejl, skype och piratepad. MGCY’s submission till Rio+20 finns att läsa här

FNs generalförsamling

Hur uppdraget till FN:s generalförsamling varierar, beroende på vilket år det är, men också på hur du som representant väljer att lägga upp året. Det finns en mängd saker en FN-representant kan göra och du har ganska stor frihet att utforma det så som du vill ha det. Kärnan i uppdraget är deltagandet i början av förhandlingarna i generalförsamlingen. Det är ungefär de första två veckorna i oktober. När du är där kommer du att delta på olika möten, förhandlingar, sidoevent och så vidare, tillsammans med de övriga i den svenska delegationen. Det finns även flera andra ungdomsdelegater från andra länder där, som du kan arbeta tillsammans med. I New York finns så gott som alla FN-organ representerade och även många NGO:s. Du har därför stora möjligheter att själv boka in möten med FN-organ och NGO:s som just du är intresserad av.

Efter tiden i generalförsamlingen ska du föra ut informationen till medlemsorganisationerna på bra sätt. Det kan göras på många olika sätt förstås, till exempel genom sociala medier (vilket du förmodligen kommer att använda dig ganska aktivt av under hela året), föreläsningar, workshops, debattartiklar och så vidare. Ytterligare en del i uppdraget är ett förberedelsemöte med European Youth Forum och de andra ungdomsrepresentanterna, som sker en helg under våren eller sommaren.

Tips till dig som vill söka

Be din organisation att nominera dig! Var inte rädd för att tala om vad du tror att du kan tillföra, både till din organisation men också till LSU. Fundera på vilka frågor som är viktiga för dig att driva och hur kontakten med medlemsorganisationerna ska ske. Läs gärna mer på bloggen om nuvarande och tidigare representanters arbete! Båda uppdragen är på ett år (februari 2012 till februari 2013) och viktigt att komma ihåg är att deltagande i FN-konferens bara är en del av uppdraget. Sista ansökan är 11 dec. Mer info finns här

Lycka till!

/Malin och Johanna (bilden är från LSUs globalkonferens)


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s