Allt ska inte få drunkna i Erasmus For All!

På söndag börjar EUs ungdomskonferens i Danmark. Jag själv (Niclas Persson heter jag, från Ungdom Mot Rasism) och min vapendragare Elvira Kivi (Unga Synskadade) kommer åka dit för att se till att de stora förändringarna som sker inom EU på ungdomsområdet blir så bra som möjligt för oss ungdomsorganisationer.

Youth In Action försvinner och EVS är hotat
EU kommissionens tanke är att det kända ungdomspolitiska ramverket Youth In Action (Ung och Aktiv) ska ersättas av ett nytt program för utbildning;  Erasmus For All. Det är något som vi i LSU, våra ungdomsorganisations-kompisar i European Youth Forum, de flesta i EU-parlamentet och nästan alla länder i ministerrådet är starkt negativa till.

Risken att endast ha ett program, som nästan enbart handlar om utbildning, är att frågor som ungas inflytande och delaktighet i samhället kommer vid sidan av. Flera framgångsrika delar såsom EVS (European Volontueering Service) som många av oss ungdomsorganisationer använder för internationella utbyten riskerar att helt försvinna.

Demokratiprojekt och oorganiserade unga kommer i kläm
Jag vet att många ungdomsorganisationer känner stora utmaningar med att nå ut till alla unga, särskilt till oorganiserade unga i områden utan starkt föreningsliv.  Det är ett område som tyvärr ser ut att hamna i kläm i det nya EU programmet. Idag fördelar exemeplvis ungdomsstyrelsen EU-medel för sk Engagemangsguider, men som i dagsläget är hotat.

Idag fördelar Ungdomsstyrelsen även EU-medel till lokala ungdomsinitiativ där unga kan söka pengar för sina coola projekt med EU-fokus. De fördelar även pengar för Demokratiprojekt som även det riskerar att försvinna.

Ditt EU förändras
Helt enkelt är nästan allt det som ni känner till om möjligheter att söka EU-pengar påväg att förändras om vi inget gör. Ungdomspolitiken i EU kan drunkna i ett stort program som nästan enbart fokuserar på utbildning.

Andra effekter skulle kunna bli att ungdomsministrarna (som redan är rätt marginaliserade i EU-sammanhang) helt tappar sin makt och att ministerrådet för ungdomsministrar helt försvinner och istället ersätts av utbildningsministrar. EU-medel till ungdomsorganisationer kan i framtiden komma att fördelas av Internationella Programkontoret istället för Ungdomsstyrelsen.  Vilket vore ganska tråkigt, om inte dåligt, eftersom Ungdomsstyrelsen förstår oss ungdomsorganisationer ganska bra, de känner till våra behov och förutsättningar.

Jag och Elvira kommer jobba hårt på konferensen i Danmark, och använda den input vi fått från er ungdomsorganisationer som vi träffat, för att stoppa det ungdomspolitiska arbetet i EU från att drunkna i det nya Erasmus For all.

Tyvärr är allt det här på allvar, och vi ska verkligen göra vårt bästa för er, våra fantastiska medlemsorganisationer!

Hälsningar

Niclas Persson
LSUs EU-representant, nominerad av Ungdom Mot Rasism
niclas.persson@lsu.se
twitter.com/niclaspersson 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s