Stockholm+40 – Det närmar sig!

Om lite mer än en månad är det dags för Stockholm+40, den konferens Miljödepartementet och Utrikesdepartementet anordnar för att jubilera Miljövårdskonferensen i Stockholm 1972 och starta upptakten inför Rio+20-mötet i juni i år. Syftet är att skapa dialog mellan unga, näringsliv, forskare och makthavare. Omkring 50 ungdomar kommer vara på plats, både internationella och svenska och föra den unga generationens talan för att på alla möjliga sätt göra konferensen till den kraftfulla upptakt vi vill att den ska vara.

För två veckor sedan anordnades ett upptaktsmöte inför Stockholm+40 på Miljödepartementet där bland andra Gunilla Carlsson och Lena Ek deltog. Men också många deltagare från Miljödepartementet, Utrikesdepartementet, Universitet och högskolor, ideella organisationer, myndigheter och företag samt jag, Johanna, Felix, och Olle från LSU.

Upptakten bestod i tal, panelsamtal och mingel. Många saker sades så här kommer en kort rapport med små nedslag:

1. Lena Ek talade och visade på perspektiv att se på ekonomi och ekologi genom att nämna ”grön tillväxt”, ”naturens resultaträkning” och företagens ansvar för att skapa en hållbar utveckling.

2. Gunilla Carlsson pekade på den sociala utvecklingen, att människor ska lyftas ur exkludering men också att regeringar och stater inte kommer klara det själva utan att näringsliv och unga är viktiga aktörer för att skapa hållbar utveckling. (Något vi såklart håller med om och hoppas verkligen tas tillvara under konferensen)

3. Johan Rockström , professor på SEI och Stockholm Resilience Center, som inledde panelsamtalet påpekade att vi på många sätt gått bakåt sedan konferensen 1972. Vi måste inse att miljöns gränsvärden är grunden till den ekonomiska utvecklingen. Han talade även om den nya geologiska epok som mänskligheten skapat själva: antropocen. Här berättar han mer om den.

4. Mathilda Tham från professor Beckmans Designhögskola påpekade att ordbruket ofta hindrar oss från att agera. Till exempel är ”konsument” väldigt problematiskt. Hon uppmanade till en rikstäckande tävling för att hitta en ny Hållbar Utveckling-parlör. Gunilla Carlsson antecknade.

5. Även Anne-Louise Johansson från Flexenclosure talade även hon om vikten av näringslivets deltagande. Små företag behöver stöd i startfasen för att kunna engagera sig för hållbar utveckling. Det faller ofta på pengarna. Lena Ek antecknade.

6. Thomas Sterner, miljöekonom vid Handelshögskolan i Göteborg började sitt anförande med att förkasta nya välfärdsmått som metod för ekonomisk hållbar utveckling. Istället menade han att vi måste utveckla styrmedlen och börja prissätta ekologiska värden. (Låter det flummigt? Mer om den ekonomiska hållbarhetsdjungeln och olika tyckare inom den dyker upp i kommande inlägg!)

7. Den sista av paneldeltagarna, Seher Yilmaz, tidigare ordförande för LSU talade om att vi måste våga investera i social hållbarhet. Vad förlorar vi om unga inte engagerar sig? Trots ett något tveksamt bemötande lyckades hon kräva en agenda för hur vi ska agera för en hållbar framtid och ministrarna nickade.

Presenterat som en ”lite tokig idé” av moderatorn fick även Felix berätta om vårt Stockholm-30, som nu går av stapeln om mindre än en vecka! En dag för att diskutera, lyssna till panelsamtal, spåna projekt och knyta ihop idéer! Det ska bli enormt spännande och jag hoppas att just DU kommer så vi kan träffas och snacka hållbar utveckling!

På minglet efter panelsamtalet passade jag på att prata med Gunilla Carlsson och andra representanter från UD och miljödepartementet för att försöka få en liten bild av hur det kommer bli. När jag och Johanna frågade ut Lena Ek om hur regeringsdelegationen till Rio+20 var det dock mer oklart och om Fredrik Reinfeldt ska åka är ännu inte bestämt. Dags att påverka kanske? Fortsättning följer.

/Alva

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s