Säg ifrån! – upprördhet från olika hörn i Sverige.

När jag nu varit runt i några dagar och pratat hållbar utveckling med andra gymnasieelever i Sverige blir jag bedrövad över hur lite dagens utbildning handlar om att rädda framtiden. Det som man kan tycka är det allra viktigaste att fokusera på hamnar i skymundan och kan i bästa fall väljas som tillval senare under gymnasietiden. Som tur är finns det engagemang och ilska trots daterad undervisning. Här kommer ett litet smakprov på vad skolelever sagt när vi diskuterat vad hållbar utveckling egentligen är och vad man kan göra för att engagera sig.

”FN-systemet som det ser ut idag är korrupt och toppstyrt. Världens ledare bara slussas mellan olika konferenser utan att komma fram till någonting” 

”Det bästa med Göteborg är att kollektivtrafiken är så bra, man kan umgås med människor från hela staden. Men om det var billigare skulle färre åka bil”

”Jag skulle gärna engagera mig men man kan inte gå med i föreningar. Där är det bara ordföranden som bestämmer och man får ingenting gjort”

Trots att några av kommentarerna är dystra finns det en ilska och en medvetenhet om vad som är fel som gör mig hoppfull. Som den 93-årige författaren Stephane Hessel säger ”vi måste bli upprörda igen, det är upprördheten som gör oss engagerade och starka”. Såklart ska vi som redan engagerat oss sprida budskapet om vad som måste göras men vi måste också visa på verktyg för att göra det. Jag tror att det finns betydligt mer känslor, olustiga, glada, odefinierade om vad vår framtid egentligen kommer innebära runt om bland Sveriges ungdomar. Bara en fundering om vad som egentligen kommer hända med vår värld är början på ett engagemang för att inte bara titta på utan skapa det vi vill se. Det kan vara läskigt att engagera sig för första gången men allra mest känns det som du aldrig har gjort något så meningsfullt i hela ditt liv. Jag gick med i Fältbiologerna, här kan du hitta 72 andra medlemsorganisationer i LSU, bara som ett tips. Vad du än gör är det allra viktigaste att du gör något. Säg ifrån!

/Alva

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s