Stockholm+40 – Dag 2: Mötesformer och en doughnut

Dag 2 av Stockholm+40 inleddes av Anders Wijkman, samhällsdebattör och på senaste tiden arbetsbästis med Johan Rockström, som sammanfattade den session som avslutade måndagen: rundabordssamtalen. Dessa samtal var utformade av olika aktörer som valt att lyfta olika saker. Däribland LSU som vid sitt bord diskuterade unga och ungdomsorganisationers roll i hållbar utveckling. Mycket lyckat har jag hört från många håll! Dock var samtalsformen väldigt olika vid olika bord.

Foto: Martina Huber/regeringskansliet

Medan jag hörde att många bord hade högt i tak och en öppen samtalsform präglades grön ekonomi-samtalet där jag smet in i ynka i 10 minuter av stel stämning mestadels kostymklädda herrar som klargjorde hur saker låg till. Jag beundrar såklart all den kunskap som många på konferensen besitter men ibland känns det som att en annan mötesform skulle underlätta för fler att få sina åsikter hörda. Just sättet att tala med varandra är antagligen en stor stoppkloss för att dialog för hållbar utveckling ska kunna ske. Något som är högst relevant eftersom Stockholm+40 just kallas “Partnership forum”. Trots att många intressanta åsikter stöts och blöts måste man fråga sig om panelsamtal och publikfrågor är det rätta sättet. Kommer alla till tals och kommer man till tals på samma villkor? Mötesteknik är ingenting för föreningsnördar utan högeligen relevant om vi överhuvudtaget ska kunna samarbeta.

Men nog om det. Sammanfattningen av rundabordssamtalen kan du hitta här.
Dagen gick vidare med parallellsessioner på temana hållbara innovationer, hållbar produktion och hållbar livsstil.

Jag själv damp ner på den förstnämnda och om jag tidigare varit något modfälld av mötets relativt homogena tillväxt och företagande-fokus fick Kate Raworth från Oxfam mig på andra tankar. Hon ingick i sessionens panel och höll en kort föreläsning på 10 minuter om sin modell som hon kallar “The Doughnut”. Till Johan Rockströms numera välkända “planetary boundaries” lade hon till även sociala gränsvärden inom vilken vår ekonomi och hela vår livsstil måste hålla sig. Hon talade om att skapa en helt ny ekonomiutbildning där modeller som den här var det första som visades för studenterna. Framför allt förmedlade hon ett fantastiskt driv och engagemang som tyvärr är ovanligt i de fortfarande ganska stela konferenssammanhang. Det var som att Sha Zukangs sprittande känslosamhet från gårdagen återigen tagit plats bland kostymer och ipads.

Efter ytterligare en parallellsession samlades alla deltagare igen för att lyssna på en panel om hållbara städer och senare entreprenörers affärsideer för hållbar utveckling. Vid dagens slut var det så äntligen dags för det som skulle utgöra den tydligaste dialogen representanter emellan. Samtalet mellan ministrar och andra aktörer. Med företrädare för näringsliv, forskare och unga kommunicerades tankar vidare till ministerdialogen på onsdagen. En sammanfattning av aktörernas budskap kan du hitta här.

Mot slutet avslutningsdialogen höjdes stämningen ytterligare då Felix König, ordförande för LSU, och Ivana Savic från Major Group of Children and Youth gick upp och talade tillsammans med bland annat Todd Stern. Alla i Major Group fick under talet ställa sig upp en kort stund efter Ivanas initativ, då med luften full av applåder kändes det som ett fint avslut till konferensen. Och nog var det pampigt, frågan är dock om det var såhär hela mötet skulle börjat?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s