Stockholm+40 – Dag 3: Ministerdialog och kinesiska premiärministrar

För de flesta andra aktörer var Stockholm+40 redan slut på tisdagskvällen. För representerade politiker hade det dock knappt börjat. På onsdagen samlades inbjudna ministrar för att dela med sig av sina ståndpunkter. Efter att jag och Felix plötsligt blivit infixade på tisdagseftermiddagen var det ganska omtumlad jag intog position utanför gamla riksdagshuset och väntade på att få gå in onsdag morgon. Dialogens stora händelse var förmodligen att Kinas premiärminister, Wen Jiabao, skulle delta. Detta resulterade bland annat i att jag fick sällskap till riksdagshuset av Kim, ungdomsdelegat som på alla sätt ville försöka ta sig in för att se sin minister. Och jodå, han kom. Plötsligt dök 4 polisbilar samt 5 radiobilar upp på allévägen och en glatt leende Wen Jiabao klev ut. Efter lite ackrediteringskrångel var jag så inne i första kammaren och snart så även Felix som missat att närvaro 40 minuter innan kungens ankomst gällde. (Ja, så är proceduren)


Men det var framför allt den kinesiska premiärministern, som trots sin korta närvaro, stod för mötets intressantaste tal. Då han såklart talade på mandarin fick vi språkokunniga ta del av innehållet genom en tonlös engelsk tolkröst med kinesisk brytning i hörlurarna. Det vi hörde var en blandning av Kinas vanliga hållning kring ökade investeringar i teknologi men också en något oväntat del om “environmental rights”, något som brukar ses som en ganska radikal åtgärd. Det handlar i princip om att alla har rätt till oförstörda naturresurser, man kan läsa mer här. Sen att premiärministern även i förbifarten betonade vikten av “political rights” får väl mest ses som ett smärre skämt. (Den stora anledningen till Wen Jiabaos närvaro var Kinas och Sveriges samförståndssavtal som man undertecknat tidigare i veckan, läs mer här ) Öppningstalade under dialogen gjorde också Fredrik Reinfeldt, Gunilla Carlsson, Lena Ek och återigen den briljante Sha Zukang. Vad de sade kan du hitta här.

Dialogen fortsatte sedan med olika paneler där bland annat Major Group of Children and Youths Michaela Hoogenboom deltog i den första av dem. Hon talade bland annat om vikten av utbildning för hållbar utveckling och hur vi skulle kunna skapa en cirkulär ekonomi. (Även kallat Cradle-to-cradle, läs mer här)

Efter en del skruvande i de hårda stolarna var det dags för paus. I det trånga utrymmet utanför fanns inte mycket plats för minglarfärdigheter. Men trots vår position inträngda i ett hörn lyckades vi i alla fall prata en stund med Ville Ninistöö, Finlands minister, och lite senare när vi krånglat oss ut med Malin Olofsson, SR:s reporter som rapporterar från mötet. Efter lite småsnack om konferensens utformning och ungdomars deltagande visade det sig, inte särskilt förvånande, att Felix sa så intressanta saker att hon började spontanspela in för Ekots hemsida. Resultatet får du se om några inlägg!

Jag passade även på att plocka med mig Lars Göran Engfeldts eminenta rapport “From Stockholm to Johannesburg and Beyond” som låg framme. När jag läst klart den om ett antal veckor är det fritt fram att låna den av mig. Hör av dig, den är omistlig.

Efter några avslutande tal på ministerdialogen överlämnades så Stockholm Call for Action till Sha Zukang under klang och jubel och en barnkör sjöng och så var allt över och kungen tågade ut. Exakt var någonstans dialogen i denna ministerdialog befann sig är en fråga man kan ställa sig. Men ännu viktigare är nog att undra exakt hur deltagarnas åsikter kommer tas till vara och hur resultatet av Stockholm+40 kommer tas vidare till Rio+20. Ytterligare en konferens över eller ett viktigt steg på vägen mot hållbar utveckling? Åsikterna går helt klart isär. Men ministrarna såg i alla fall lika glada ut som Margareta Winberg på fotot efteråt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s