Youth Prep Meeting inför Rio+20

Något som Stockholm+40 ändå ska ha en stor eloge för är det stora internationella ungdomsdeltagandet. Drygt 50 ungdomar från stora delar av världen fanns på plats. Både måndagen och tisdagen inleddes med morgonsamling med nästan allihop och som tidigare nämnts tog ungdomsdeltagare plats i några olika paneler. Många av dessa ungdomar är i allra högsta grad engagerade i arbetet inför Rio+20 och vad passar då inte bättre än att samla ihop alla efter Stockholm+40 för ett Youth Prep Meeting på Söder i Stockholm? Nej ungefär inget, tänkte LSU och organisationen Rio+twenties. Således intog vi Solidaritetshusets vackra vind redan på onsdagsmorgonen för att diskutera resultatet av Stockholm+40, lära oss mer om Rio-processen, hur MGCY (Major Group of Children and Youth) fungerar och diskutera hur engagemanget ska gå vidare. Med på mötet var både erfarna FN-rävar och nyfikna nybörjare.


Felix (officiell ungdomsrepresentant från Tyskland) och Saba från MGCY föreläste och vi delade sedan upp oss i mindre grupper kopplat till Rio-mötets övergripande teman grön ekonomi, institutionella ramverket och målområden. Nya infallsvinklar blandades med erfarenhet och ledde till många diskussioner. En höjdpunkt var såklart också när både Annika Markovich, svensk chefsförhandlare på Rio+20 och miljöambassadör, och Gunilla Carlsson besökte mötet under torsdagen och svarade på frågor och diskuterade.

I helgen är det återigen dags för ett Prep Meeting inför det allt mindre avlägsna Rio+20. Denna gång är det EU:s officiella ungdomsdelegater och andra ungdomsrepresentanter till hållbarhetsmötet som ska sitta och processa förhandlingstext i dagarna 3. Det är Felix och Lena, officiella ungdomsdelegater från Tyskland, som bjuder in oss allihop till Bonn. Vilket gör att jag egentligen inte borde roa mig med att skriva blogginlägg utan istället utnyttja tågresan till att läsa, läsa och åter läsa in mig på paragrafer, amendments och summaries.
Trots denna klagosång går det inte att sticka under stol med att processen just nu är inne i en mycket spännande, om än till synes hopplös, fas. Det är snart bara en månad kvar och man tycks nästan inte vara överens om något alls. Mer nyfiken? En förhandlingsuppdatering kommer alldeles strax. Kanske inte blir så mycket sömn mellan Köpenhamn och Köln trots allt…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s