European Youth Prep i Bonn

På torsdagskvällen mötte jag upp Johanna i Köpenhamn och vi steg på det långa röda Deutsche Bahn-tåget mot Köln. Efter att exalterat ha hängt ut genom fönstret ett tag var det dags för möte och uppdatering. Vad hade hänt på de senaste förhandlingarna? Vad kommer hända i Rio?
Efter att sedan ha gjort försök att läsa igenom den snudd på ogenomträngliga förhandlingstexten gav vi upp efter urladdade batterier och ett enda lokaliserat eluttag – inne på den chockturkosa toaletten.
En relativt sömnlös natt, på säten och golv, senare var vi likväl framme i Köln. Efter turistande i stadens mer ruffa delar klockan halv sju på morgonen, vilket onekligen drog blickar till sig, åts det tyska bröd till frukost och sedan styrdes kosan mot Bonn med lokaltåget.
Mötet startade senare under dagen på ett vandrarhem med tillhörande kyrka mitt i ett villaområde utanför staden. Med på mötet var europeiska ungdomsrepresentanter till Rio+20, i och utanför de nationella delegationerna.
Mötet innehöll delvis en rad presentationer av hur Major Group of Children and Youth egentligen arbetar. Det vill säga att man oftast möts via skype, mejlinglistor och facebook och vi är indelade i olika arbetsgrupper som har hand om exempelvis grön ekonomi eller det institutionella ramverket. Inom dessa finns också fler arbetsgrupper som håller på med mer specifika ämnen. Jag kommer beskriva detta noggrannare i ett senare inlägg.
Det var också presentationer om det aktuella förhandlingsläget, just då precis innan den förkortade och nyomskrivna förhandlingstexten skulle komma. (Detta finns beskrivet nedan i ett tidigare blogginlägg men uppdateringar om det mer aktuella läget kommer senare)
Besök fick vi även från tyska utvecklingsdepartementet. Intressant är speciellt att Tyskland varit väldigt pushande för den ombudsperson för kommande generationer som legat på bordet inom IFSD. Huruvida denna ombudsperson faktiskt kommer att vara en positiv reform eller om det enbart kommer utgöra det där samvetet som ingen medlemsstat faktiskt verkar besitta (eller som civilsamhället alltid varit) är en bra fråga.
Var man i Bonn kring dessa dagar var det många som trodde att man skulle till de klimatförhandlingar inför COP i Qatar som pågick i staden. Med på det mötet var såklart också ungdomar representerade, där genom den ungdomssektion som kallas Youngo inom vilken ungdomsorganisationer och aktivister organiserar sig i klimatförhandlingar. Och även om vi inte aktivt deltog i klimatförhandlingarna fick vi till en liten träff, ungdomsrepresentanter emellan. En del battlande av förkortningar och förklarande av de olika ganska komplicerade förhandlingarna blev det men också visioner och lobbyingtips. Samt en mycket god middag och en del nya bekantskaper.
Söndagen bestod till en början av visionering och drömmande kring vad vi egentligen vill ska hända  under förhandlingarna men sen tog policyn vid. De olika arbetsgrupperna inom IFSD och Green Economy samlades och började gå igenom de olika förhandlingstexterna. Vilka paragrafer man ville behålla, vilka som bör plockas bort och vilka tillägg eller ändringar som kan vara aktuella att göra. Den nybildade lilla naturresursgruppen satte även vi oss och började gå igenom förhandlingstexten, på mötet representerad av mig och Brendan, belgare från organisationen Rio+Twenties som bland annat forskar på biodiversitet.
Då vi är så pass nystartade gick mycket tid till att definiera vilka våra ståndpunkter skulle vara, hur vi skulle koppla dem till Green Economy-gruppens övergripande ståndpunkter och övriga teman, utbildning och sysselsättning/gröna jobb.
Men det gick framåt och snart kunde vi definiera ut vissa fokusområden som ett övervakningssystem över förlust av biologisk mångfald, erkännande av informell utbildning inom civilsamhället kopplat till bevarande av ekosystem och vissa andra punkter som ni kommer kunna läsa om i senare blogginlägg när förhandlingarna startar. Vilket de gör snart snart snart, jisses!
Efter timmar av genomgång av denna lilla lilla sektion om biologisk mångfald som trots det är extremt utmanande med alla sina parenteser och tillägg var det dags för lite lekar och skak på den paragraftyngda klumpen till kropp.
Ungefär där lämnade jag också det muntra sällskapet av europeiska ungdomsrepresentanter för att ta tåget tillbaka till Köln och sedan Köpenhamn. Efter viss nervös väntan efter att ha tagit ett tåg från Bonn som stannade 4 gånger i varje mindre ort mellan städerna hann jag precis med det röda tåget hemåt. Hemåt men snart på väg igen – Mot Rio!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s