Logistikkaos och sambatakter – Rio+20 har börjat.

Efter 2 timmars sömn och halsande av en svart kopp kaffe under mycket grimaserande bar det imorse av till Riocentro för den första dagen av förhandlingar under prep comm. Konferenshallarna ligger 1,5 timma från Copacabana och Ipanema där de allra flesta bor så shuttlebussarna med Rio+20:s logga syns nästan överallt på vägarna. Jag delade bil med Inger, praktiskt ansvarig i delegationen som vid denna tidpunkt bar omkring på ett helt vemdär?-spel av FN-badge:ar, Karin nr 1 som är civilsamhällesrepresentant från RFSU och Karin nr 2 som är från SIWI, Stockholm International Water Institute.


Första mötet med FN:s gigantiska hållbarhetstoppmöte skedde naturligtvis vid den lika gigantiska säkerhetskontrollen men sedan den passerats sade jag hejdå till Inger och Karin (*2) och styrde kosan mot dagens första möte. Det var samtliga Major Groups som hade sitt första informativa och ihopsamlande möte. Men eftersom logistiken satte käppar i hjulet, inte sista gången skulle det visa sig, var uppslutningen inte så värst god. Dock kom information om de olika arbetsgrupper som man enligt tidigare rykten skulle dela in sig i. 7 stycken blev det, bland annat på det institutionella ramverket, grön ekonomi och hållbarhetsmål.
Efter mötet samlades ungdomsgruppens grön ekonomi-grupp vid den extremt lockande turistinformationen på området och gick igenom strategier för dagen. Vi gick sedan och gjorde lönlösa försök att komma in under öppningssessionen innan det var dags för alla olika fokusgrupper att söka upp “sina förhandlingar.” På dessa förhandlingar har MGCY ingen rätt att lägga sig i på något sätt, däremot kan man sitta och följa vad som sägs, vem som säger det och vem man bör lobba för en viss paragraf eller liknande.

Dock skulle det här med att hitta sina förhandlingar vara lättare sagt än gjort. Beroende på logistik och vissa önskemål om att ägna mer tid till vissa förhandlingar ändrades schema och rum så pass ofta att förvirringen i paviljong 3 var total. Infodesken med scheman från gårdagen kastade frenetiskt med sina papper. En del förhandlingar sköts till och med upp till morgondagen. I kaoset och uteblivandet av förhandlingar slutförde många grupper infom MGCY sina amendments/tillägg till texten. Exempelvis verkar det som att min ansvarsdel, biodiversitet, kommer att tas upp först imorgon tillsammans med många andra inom naturresurssektionen, liksom gröna jobb som ungdomsgruppen också lagt fram som en prioritetsfråga.
Men trots logistiskt kaos och totalt bristande information skedde ändå en del förhandlingar, om än långsamma och sega och det är nu längre ingen som tror att man kommer vara klara på fredag. Inom grön ekonomi gick det utomordentligt långsamt och fokus ligger framför allt på ordvalet vad gäller övergång till grön ekonomi vilken G77 ta bort.


Förhandlingarna om hållbarhetsmålen fortsatte långsamt framåt. G77 vill överlag inte se några vidare specifikationer alls och hänvisar till att framtagandet av målen bör ske med en mellanstatlig process, det vill säga jämkningar och förhandlingar stater emellan. Medan EU och de länder som i FN-sammanhang mer eller mindre kan räknas som europeiska kolonier, USA, Australien och Nya Zeeland, lobbar för en generalsekreterarledd process. Det senare väntas helt klart gå betydligt snabbare av ganska naturliga skäl. Detta är överlag den stora stridsfrågan men om någon undrar över vad målen egentligen kommer handla om eller när de ska vara nådda så är mitt svar: HAHA. Att ens påtala om sådana “detaljer” är i dessa sammanhang att gå ett steg för långt. (Förlåt! Där var jag cynisk!)
En av de naturresursrelaterade förhandlingar som faktiskt blev av var havsfrågorna. Om det sedan blev något av den är en annan fråga. G77 var överlag mycket aktiva och många medlemsländer uttalade sig också individuellt.  Medan EU däremot var relativt tysta, speciellt vad gäller fiskefrågor där man hänvisade till att man inte koordinerat sig ordentligt än. Att det är en känslig fråga inom unionen står ju sedan tidigare klart. Flera smågrupper skapades för att diskutera specifika paragrafer, bland annat vad gäller hänvisning till UNCLOS, den hittills enda FN-konvention på havsområdet.
Även vatten, klimatförändringar och hålbar konsumtion och produktion togs upp under dagen. Vattenförhandlingarna var tuffa, den paragraf som tidigare orsakat mycket bråk, om vatten och sanitet som en mänsklig rättighet bordlades för tillfället. Konflikterna var ju dock inte borta för det. Flera paragrafer ströks efter G77s begäran och facilitatorn för förhandlingarna skulle återkomma med ett nytt textförslag. Återkommer när jag vet mer om detta. Vad gäller klimat krävdes bara en kort diskussion för att förstå att positionerna var fortsatt låsta och att ingen var beredd att backa. Man skulle därför försöka med bilaterala diskussioner innan förhandlingarna kunde fortsätta. Stridsfrågorna är ganska mycket som vanligt CBDR (Common But Differentiated Responsibility – alla ska ta ansvar men man tar olika mycket), finansiering och anpassning. EU förespråkade att förhandlingarna skulle bygga på de framsteg man gjort i Durban, nog för att vi gillar när man bygger på tidigare dokument men “framsteg”, nåväl låt oss tala om det. (Förlåt! Cynisk kommentar nr. 2)


Utan att på något sätt vara pessimist kan man nog konstatera att förhandlingarna om kvinnors rättigheter, utbildning och hälsa är på väg mot en smärre katastrof. Karin nr 1 från RFSU som följt dessa ironiserade bittert på väg till dag 2:s förhandlingar över borttagning av referenser till kvinnors rättigheter, behov och reproduktiva rättigheter. Bara för att ge några exempel.
Förhandlingar skedde även om kemikalier där G77 är fortsatt tveksamma till att globalt fasa ut användningen av kvicksilver enligt principen har man väl börjat använda det är det svårt att sluta, oavsett om det benämns som abrupt stopp eller gradvis utfasning. Charmigt. (Nr. 3…)

Nej! Detta inlägg har innehållit 3 cyniska kommentarer, så ska det inte vara, jag ska ju vara den idealistiska brinnande ungdomen. Således bestämmer jag här med att jag för varje cynisk kommentar måste skriva med 1 bra sak som hänt under dagen för att väga upp. Så här kommer de:

  1. Min egen arbetsgrupp på naturresurser jobbar på strålande och har fått förstärkning från en rad håll. Till och med så pass att jag nu inte är ensam på biodiversitet. Vi har klara amendments och vet vilka vi ska lobba på. Heja!
  2. Dagen igår avslutades med att alla seriösa delegater stod och diskretvickade på höfterna till samba och låtsaskarneval på Riocentros innergård. Mycket fint.
  3. Rio är fantastiskt vackert. Att promenera till shuttlebussen längs Copacabana och titta ut över kullarna som stiger upp ur vattnet med små molnhattar på de allra högsta är klart dagens bästa stund.

Nu ska vi se om det kan bli åtminstone 3 timmars sömn i natt! Ses på nästa dag av förhandlingar…
/Alva

Annonser

En reaktion på ”Logistikkaos och sambatakter – Rio+20 har börjat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s