Vad sjutton händer nu?

Jag sitter just nu i plenary session där arbetsgruppernas ordföranden rapporterar hur det gått under de olika förhandlingarna i smågrupper. När den första rapportören förklarar att knappt några framsteg gjorts i sektion 1 och 2 men att en paragraf är antagen ad ref (som förslag till högnivådeltagarna) steg ett mummel av desperat skratt i salen. Resterande rapportören var inte exakt lika ärliga utan bedyrade att sessionerna präglats av ”good working spirit”, ”willingness to compromise” och ”flexibility”. Med tanke på att mitt katastrofala möte avslutades med ett ”thank you for your cooperation” och ”hard work” så ger jag inte mycket för den rapporteringen.

Än har inte den nödvändiga paniken över att klockan nu är 23.45 på prep comms sista dag, spridit sig. Alla vet ju att förhandlingarna kommer gå på övertid och fortsätta imorgon. Den paniken skulle nog behövas. Mötet har redan börjat beskrivas som ett totalt misslyckande i vissa medier och det är ingen hemlighet att man har hamnat i ett låst läge.

G77 vill stryka skrivningar om jämställdhet och reproduktiva rättigheter är helt utestående. Inom biologisk mångfald fortsätter radikala initiativ att dras tillbaka för att hitta kompromisser och ”rädda förhandlingarna”. Gröna jobb är ännu inte beslutat om. Delegater kommer försent och kan inte förhandla i väntan på utgången av förhandlingar i andra grupper.

Att man inte ska gå bakåt sedan 1992 låter som en låg ambition men är i nuläget en optimistisk förhoppning. Nu är prep comm över och Brasilien ska ta över ledarskapet och förhandlingarna fram till högnivåsegmentet. Hur ska man hantera texten? På vilket sätt kommer man fortsätta förhandlingarna? När får vi sova? Den senaste frågan känns just nu mest relevant, börjar bli lite väl många övertröttfniss här inne i salen. Fniss med en viss desperation i rösten. Bara 63 paragrafer kvar att komma överens om ju. Hur ska detta gå?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s