We encourage Member States to promote Sustainable Development awareness among youth, inter alia, by promoting programmes for non-formal education in accordance with the goals of the United Nations Decade of Education for Sustainable Development.

Ibland, ibland, ibland går det faktiskt! När den norska ordföranden för utbildningsförhandlingarna sent på fredagskvällen läste upp resultaten för sessionen och konstaterade att en ny paragraf om icke-formellt lärande lagts till log hon. Ett sus som utbröt i en applåd spred sig längst bak i salen och alla “URGENT!! LOBBY EVERY G77-REPRESENTATIVE YOU SEE!!!”-mejl utbyttes snart i “YES YES YES YES – MGCY ROCKS!!!

Rapportering från de olika förhandlingsgrupperna. Foto: Mathieu Soete

Anledningen var det massiva lobbyarbete som bedrivits av utbildningsgruppen med förstärkning från annat håll i MGCY för att åter få in icke-formellt lärande i texten. Redan i gårkväll gick det rykten om att de skulle öppna antagna paragrafer och att det fanns en chans få in skrivningen som försvunnit tidigare under New York-förhandlingarna. Alla officiella ungdomsdelegater samlades för att pressa på sina respektive delegationer, Japan som tidigare blockat formuleringen kontaktades och gav med sig, EU skulle stödja men ville inte lägga fram förslaget, Schweiz tillfrågades om de kunde lägga fram förslaget, G77 försökte nås genom olika kontakter. Samtidigt försökte vi hitta den rätta formuleringen som byggde på sedan tidigare antaget språk i generalförsamlingen och under COP-mötena. När vi tillslut kom till förhandlingsrummet och klockan närmade sig 17 hade alla sprungit omkring som galna. Väl där fick vi i alla fall veta att paragrafen inte skulle öppnas vilket gjorde att vi inte kunde göra vårt tillägg. Däremot kunde vi föreslå en ny paragraf. Något som är väldigt svårt såhär i slutet av processen men inte backade vi för det. Under hela onsdagen utfördes massivt lobbyarbete på hela G77, Schweiz övertygades om att lägga fram förslaget och EU talade varmt om det på sitt koordineringsmöte. Det var otroligt spännande in i det sista. Men tillslut, tillslut, efter många vänliga tal för paragrafen under förhandlingarna kunde vi utropa segern. En litet litet steg i rätt riktning.

Lena, George, Raphael, Johanna och Julia lobbar för icke-formell utbildning.

Lobbyarbete utfördes även på min lilla del. Efter att ha fått sänka ambitionerna något försöker vi nu lobba för att inkludera ren referens till biodiversitet som en av de planetära gränsvärdena. (Dessutom en av de tre som vi redan överskridit, men det är för starkt att nämna) Begreppet har tidigare funnits med i texten med tagits bort. EU talades med liksom G77 (som blir den svåra knuten att lösa), Major Group of Indigenous people lobbades på för att bilda koalition men inte det. Antagligen väntar morgondagen med massivt lobbande och runtspringande bland G77:s medlemsstater. Ett djupt andetag och så kör vi. Att få en sådan referens till sådan klok och bra forskning skulle faktiskt ge mycket till den här … texten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s