Ni har ingen rätt att kalla detta framtiden.

Nej, det har ju inte riktigt blivit något skrivet här de senaste dagarna. Vad som har hänt? Om det har gått bra? Ja, vad tror du, kan jag säga och skratta lite tilläggandes: FN är ju som det är. Ytterligare ett skratt. Men nej, faktiskt inte, jag orkar inte komma med enspåriga bortförklaringar. FN är skapat för att vi ska kunna lösa globala knäckfrågor och till synes omöjliga problem om vi inte samarbetar.  Att då hänvisa till att problemen inte kan lösas eftersom systemet ser ut som det gör är ju faktiskt väldigt sorgligt. Som ni förstår och som vi säkert alla väntat oss så är slutdokumentet något av ett skämt. Dock säger stämningen bland civilsamhälle och unga, men också delegater, att detta är värre än vad man befarat.

Men vad har då hänt?
Sedan prep comms slut har Brasilien tagit över ordförandeskapet för förhandlingarna och därmed ansvaret att ta fram nya textförslag samt sitta som presidium vid olika sessioner. Redan här har problemen börjat, EU har snudd på känt sig mobbade av värdlandet som avbrutit och avvisat unionens inlägg med att de är bråkmakare som förstör processen. Brasilien har strukit text helt utan förvarning vid nya textpresentationer samtidigt processen fram till dessa varit helt stängd. Delegater  (inklusive dedicerade civilsamhällesrepresentanter) har hållits på halster till klockan 3 på morgonen utan besked om när ny text kommer att presenteras för att sedan få reda på att den släpps fyra timmar senare. Stämningarna har kort sagt inte varit de bästa och förtroende för Brasilien har fått sig en törn. Till och med de rutinerade delegaterna säger att detta slår allt de varit på tidigare i termer av dålig process.
Kanske är det då inte så konstigt att inte heller resultatet blivit det vi önskat. Det vill säga långt från det vi något uppgivet hoppats på, långt långt långt från det vi skulle vilja se, från det vi behöver.
Det nämns ingenting om att planetära gränsvärden ska sätta ramarna för ekonomin. Faktum är att ekologiska gränser inte nämns alls. Skrivelser om allmänhetens och civilsamhällets deltagande är svaga, oseriösa och utan att vara knutna till konventioner och faktiska garantier på att det ska genomföras. Reproduktiva rättigheter försvann under de allra sista förhandlingarna efter att EU gått med på att stryka.

Stora demonstrationer i centrala Rio igår vid öppningen av högnivåsegmentet.

Många talar även om att detta blivit en “recognizing text”, det vill säga att alla starka skrivningar som exempelvis “we commit” har ersatts av verb som i princip inte betyder någonting. Texten är stängd. I princip icke-existerande chans att den kommer öppnas igen. Om den gör det finns det ens någon chans att göra om den så totalt som skulle behövas är frågan. Ytterst otroligt.

De där som skulle göra det.

Och ja, på vissa små områden så har vi väl vissa små framsteg. Det har beslutats om hållbarhetsmål. (Att de ska instiftas alltså) Och ja, vi har lite löst nämnt att alla ska sträva mot en grön ekonomi. Och att vi borde ta åtgärder för att rädda den biologiska mångfalden. Problemet är att det man faktiskt åtagit sig utgör en minimal del av dokumentet samt att det långt ifrån är de viktigaste sakerna. Att detta ska vara den kraftfulla uppföljningen på Agenda 21 är ett smärre skämt. Har vi inte kommit längre på 20 långa år? Innan COP 15 i Köpenhamn sa vi att vi hellre blev utan dokument än ett urvattnat som skulle betraktas som något att utgå ifrån. Frågan är om vi inte säger samma sak nu: Glöm detta dokument, låt inte detta styra våra handlingar. Ta Agenda 21 och Riodeklarationen och implementera dem nationellt och lokalt istället medan både medlemsländer och FN är inkapabla att rädda världen.

Här pratar jag på UD:s hemsida om varför dokumentet är så dåligt.

Och här gör Friends of the Earth England, Wales och Nordirland en första analys av dokumentet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s