Högnivådagarna – ”det riktiga” Rio+20

För ungefär 2 veckor sedan sade jag att Rio+20 just startat. Det var väl en sanning med modifikation. För egentligen är det bara högnivåsegmentet mellan 20 och 22 juni som kallas Rio+20, det högnivåsegment som tar slut idag, fredag. Det är idag man formellt ska anta slutdokumentet. Vad har då hänt i själva plenariesalen? Ja, inte mycket, texten är stängd så agendan är att samtliga länder ska upp och hålla tal, alldeles för länge och alldeles för oambitiösa de allra flesta av dem. Sessioner som skulle sluta klockan sex fortsätter till långt inpå natten och vid det laget är det sorgligt få kvar bland delegaterna.

Man slås ständigt av kontrasten mellan all den makt som finns samlad i det där rummet och den kraftlöshet som visas i dokumentet man ska komma överens om. Jag satt och följde talen under onsdag eftermiddag för Green Economy Task Force och lyssnade till en sörja av vackra ord.

Kom nu även in under fredagsförmiddagen och fick äran att höra Reinfeldts tal. Eller ära och ära. Inte ett ord om civilsamhället under hela talet. Inte ett ord. Detta är alltså Sveriges tal vi pratar om. Hillary Clinton däremot som följde något tal senare nämnde betydelsen av civilsamhället redan i första meningen, redan där mer progressivt än ”vårt”. Inte heller ungas inflytande och påverkan fick plats utan reducerades till enbart ungdomsarbetslöshet. Hur en grön ekonomi ska nås definierades av smarta incitament och prissättning, inte heller ett ord om planetära eller ekologiska gränser. Dock, ett plus ska han ha för de reproduktiva rättigheterna som han lyfte upp. Ett plus.

Alla tal och andra sändningar från Rio+20 går att finna här.

Något mer spännande är huruvida Major Groups ska få hålla tal i slutet av mötet. Alla Major Groups har inte fått avslag på sin talartid men då alla grupper hade möte i morse och MGCY höll sitt tal ställde sig samtliga Major Groups bakom. Detta gör att vi kan få hålla talet och då tala å alla Major Groups vägnar. Det är i så fall första gången det sker och skulle ge ett enormt starkt avtryck. Vi får se vad som händer under dagen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s