Stockholm+40 och hattifnattarna

Mitt bland förhandlingar och paragrafpanik pågår ju även så kallade sidoevent. Dessa pendlar mellan att vara fruktansvärt intressanta och fruktansvärt irrelevanta men eftersom folk tenderar att gå mycket gladare från dessa än från riktiga förhandlingar har de väl en roll att spela. På söndagen var det dags för ett av Sverige anordnat sidoevent och inte helt förvånande handlade det om Stockholm+40. Efter ett inledande tal av Kungen, som vi vid det här laget alla vet var med på miljövårdskonferensen 1972,  Gunilla Carlsson och Lena Ek fick en ungdomspanel komma till tals kring vad man tyckte om mötet i april samt vad man tycker borde göras i Rio och efter det. Panelen bestod av ungdomar som deltog under Stockholm+40, däribland jag själv samt Nicolo Wojewoda som bland annat driver nätverket Road to Rio.

Vi talade bland annat om vikten av andra mötesformer, även Stockholm+40 var en konferens mestadels bestående av panelsamtal och mycket liten chans till publikinteraktion. Hur civilsamhället ska få större inflytande och vikten av att institutionaliserat och systematiskt implementera Agenda 21 lokalt i kommuner. Bara för att nämna några nedslag.

Stockholm+40 var ett försök till ett annat sorts samtal. Men. Det räcker inte med att hålla  panelsamtal om företags innovationer och teknikframsteg, att klämma in en ungdom här och var och totalt strunta i implementeringen. Om vi ska komma någonstans krävs ett betydligt större ansvar än så från framför allt politikerna. Om ministrar och publik fick med sig detta kan väl detta sidoevent bedömas som mer intressant än irrelevant.

Hur man implementerar andra mötesformer fick vi dock se prov på redan under själva seminariet. När jag skulle förklara hur man kan göra möten roligare och mer demokratiska tog jag upp exemplet med tysta applåder, även kallade hattifnattar. Detta var något som kungaparet glatt hoppade på och under sista applåden valde de att vifta lite med händerna bredvid huvudet istället för att klappa dem mot varandra. Fantastisk syn måste tillstås!

Annonser

En reaktion på ”Stockholm+40 och hattifnattarna

  1. Undrar hur många av dem (som deltog då 1972)… som läste den forskarrapport som presenterades inför detta världens första FN-toppmöte om planetens överlevnad (alltså 1972 i Stockholm). ALLA borde läsa den, det tar ca 3-4 timmar och är värt varenda minut. Sprid den. En av dessa forskare (Edward Goldsmith) fick det Alternativa Nobelpriset 1991 och han sa då:
    ”-Det är bättre att regeringar, organisationer och företag kollapsar än att hela mänskligheten gör det. Den rådande världsekonomin måste bryta samman, eftersom den steg för steg ersätter organismer med föremål, liv med död, under under täcknamnet – ekonomisk utveckling”.

    LÄS RAPPORTEN – http://tidfaktorekonomi.wordpress.com/till-dem-som-vill-overleva-2/
    Tack och ov har kloka medborgare i landet startat en Omställningsrörelse där alla som vill kan delta för att ställa om vårt samhälle från det oljebaserade samhället till något annat. Medan dagens politiker fortsätter kräva ökad tillväxt. Vi medborgare måste välja bort dem. Vid nästa val 2014: Rösta istället för ett utvecklat demokratisystem: AKTIV DEMOKRATI-http://aktivdemokrati.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s