Rio+20, LSU och Almedalen

Rio+20 uppmärksammades på lite olika sätt I Almedalen. Alla seminarium med nästan samma rubrik; Rio+20 – vad hände och vad händer nu?

Ja, det kan man ju verkligen fråga sig. Så var även den övergripande frågan till det seminarium som Fältbiologerna och LSU arrangerade under politikerveckan. Med specifikationen ”och vad betyder det för ungdomars roll i hållbar utveckling.” Panelhönor var jag själv, Felix samt biståndsminister, Gunilla Carlsson. Modererade gjorde Linn Andersson från Fältbiologerna.

Under samtalet avhandlades allt från Grön Ekonomi och institutionellt ramverk till lokala Agenda 21 och vad Gunilla egentligen skulle göra om hon var  i mina eller Felix skor.

Linn, jag och Gunilla.

Frågan kring hur man ska se på mötet nu efteråt hängde dock var genom hela diskussionen. Ska man se det som ett steg att bygga eller är det ett fiasko man ska glömma snarast möjligt? Trots att Gunilla uttryckte sig som att hon ”aldrig vill åka på sån skit igen” fanns ett litet hopp om att detta ändå kunde göra något gott för framtiden. Som ni tidigare märkt har jag inte mycket till övers för sådana nyanser när det gäller Rio+20. Mitt intresse för att ens använda ”The future we want” till någon aktivitet av vikt är mycket begränsat.

Även om vi kunde hålla med om många saker som FN:s otillräcklighet och att det inte görs nog. (Visserligen inte så kontroversiella åsikter) Så fanns meningsskiljaktigheterna kvar, vilket är helt i sin ordning. Jag passade på att lyfta dem ytterligare genom att dela ut konferensens ”Fossil of the Day” till självaste Sverige, efter en lång ursäktande utläggning ska tilläggas. Men likväl med budskapet att både Sverige och EU allt kunde gjort lite mer.

Linn och Felix

Nå, hur då då? Jo framför allt genom att pröva en ny förhandlingsteknik och inte ge sig på de punkter man satt upp innan förhandlingarna. Att inte tillåta att resultatet kompromissas ner till minsta gemensamma nämnare utan att faktiskt sätta emot när det går för långt. Jajamen, det kommer säkerligen leda till att förhandlingarna kollapsar. Till att regeringschefer är tvungna att åka hem och berätta för den lilla kretsen hållbarhetsintresserade att misslyckandet är ett faktum. Till att Brasilien slängt alla sina PR-pengar i sjön och att sviten Rio+20-FotbollsVM-OS inte blir så alltigenom lyckad som man tänkt. Och ja, det är precis detta som jag vill. För så länge som vi enas om ett dokument, hur urvattnat det än är, så kommer samtliga ansvariga att åka hem och försvara sitt deltagande och konferensens utkomst. Sveriges delegation säger visserligen att man är besviken men måste i samma mening deklarera det historiska i att Grön ekonomi och hållbarhetsmål nämns i texten. Kontakten med verkligheten är kanske inte noll men i alla fall mycket låg.

Problemet är just detta. Vi har en ekologisk kris – check, social kris – check, ekonomisk kris – check, förhandlingskris – Ja absolut men frågan är när, NÄR, kommer vi erkänna att så är fallet? Antagligen bara då det verkligen blir en kris. När vi slutar låtsas att vi kommer fram till något. Kanske kommer vi bara hantera sanningen när vi slutar ”rädda förhandlingarna.” För precis som alla tyckare sagt efter både Cancún och Durban (COP-mötena 16 och 17) så räddade vi förhandlingarna men inte klimatet. Kanske är det till och med ett motsatsförhållande. Så länge vi strävar efter att rädda förhandlingarna så kommer vi inte rädda klimatet, världen eller människorna. För det är inte det som hamnar i fokus utan istället ord, meningar och komplicerade diplomatiska relationer.

Hur hållbar utveckling ska skapas kan kort sagt inte hanteras i ett 2-timmars seminarium i Visby hamn, även om vi kom en liten bit på vägen. Fortsättning följer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s