Power Shift 2012!

I helgen gick ungdomskonferensen Power Shift av stapeln i Stockholm. Temat var Ny energi och just klimat- och energifrågor är hela rörelsens huvudämne. Här fick man gå på workshops, inspirera varandra, diskutera fram en gemensam vision för Sverige och vara med i en stor flash mob på Sergels Torg.
”Power” i Power Shift syftar ju både till förnybar energi men också den mänskliga energi som finns i omställningsrörelsen. Konceptet har funnits sedan 2007 då den första Power Shift-konferensen anordnades i USA. Sen dess har det spridit sig över världen och anordnats i Italien, Ryssland, Storbritannien till exempel. I år var andra gången för Sverige.
Mötet avslutades med en paneldiskussion på Kulturhuset där bland annat den gemensamma visionen presenterades. Den finns att läsa här:

Vår gemensamma vision

Diskussionen tog också upp Rio+20 och hur mötet påverkat regering och näringsliv. Jag pratade en del om problemet med att slut-dokumentet lägger över ansvaret från politiker och makthavare till enskilda initiativ och innovationer. Men också att förhandlingssystemet faktiskt skulle tjäna på att kollapsa. För det funkar ju faktiskt inte som det är nu!

Efter en otroligt peppig konferens är nu visionen överlämnad till både framtidskommission och Svenskt Näringsliv. Hur ska de ta svenska ungdomars visioner om ett omställt samhälle vidare? Det återstår att se.

Jag, Petter Hojem från Framtidskommissionen, Lorentz Tovatt från Supermiljöbloggen, Maria Sunér Flemming från Svenskt Näringsliv och Linn Andersson, moderator.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s