International day of the girl child

Idag hade jag ett riktigt bra möte på svenska representationen där vi kom fram till vilka resolutioner jag kommer att fokusera på särkilt under min tid här. Resolutionerna rör frågor om jämställdhet (trafficking och våld mot kvinnor), mänskliga rättigheter (fattigdom och tortyr), barns rättigheter samt anti-diskriminering och migration. Det känns bra att ha kommit igång med själva innehållet i resolutionerna, även om förhandlingarna inte riktigt hunnit till den mest intensiva fasen ännu.

Igår kväll var jag på ett side event organiserat av IPI (International Peace Institute), UN Women och UNDP (FN:s utvecklingsorgan) som handlade om kvinnors rätt till rättsprocesser efter att krigsbrott har begåtts i enlighet med resolution 1325. Michelle Bachelet (executive director för UN Women) betonar mycket riktigt att krig får särskilda effekter för kvinnor, som ofta systematiskt utsätts för våldtäkt och våld. I Sierra Leone upprättades i samarbete med FN en ”special court” som har gjort en fantastisk insats för att informera kvinnor om deras rättigheter, och sedan stödja dem under och efter rättsprocessen för att de faktiskt ska våga kliva fram och tala ut om de övergrepp de utsatts för. Samtliga talare betonade hur viktigt det är att ha ett genusperspektiv och en medvetenhet kring jämställdhetsfrågor för att förstå det systematiska förtryck kvinnor utsätts för.

Den kanske bästa jämförelsen som gjordes av en av talarna, Brenda J Hollis, var att ”kvinnor måste vara mer än servitriser vid livets bankett. Kvinnor måste sitta runt bordet och vara fullt delaktiga.”

Det sexuella våld och de övergrepp som talarna beskrev var av en karaktär som kan vara svår att begripa för en människa som inte levt i en krigshärd. Det är brott mot mänskligheten som sträcker sig från våldtäkter, att man tvingar söner våldta sina mödrar, mördar spädbarn och gravida kvinnor, kidnappar kvinnor och gör dem till sexslavar, amputerar armar och ben och tvingar in kvinnor i äktenskap mot deras vilja. Det handlar om en form av terrorism som sätter skräck i en hel befolkning.

Äktenskap utan samtycke och barnäktenskap avhandlades även på en konferens idag med bland andra Desmond Tutu, Michelle Bachelet och Ban Ki-Moon. Läs gärna kommentarerna jag gjorde på Twitter under konferensen och följ mig för fler snabba uppdateringar om diskussionerna som pågår i Generalförsamlingen just nu.

Låt oss också uppmärksamma att det är den första internationella flickdagen idag. En viktig politisk markering för att prioritera flickor på grund av deras särskilt utsatta situation i världen.

Milischia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s