Från ett både stressigt och segt FN

20121017-122334.jpg

Tiden på FN rusar förbi. Snart har jag redan varit här i två veckor, och det känns både som en evighet och som bara ett par dagar.

Samarbetet med de andra i gruppen som arbetar gentemot tredje utskottet på den svenska representationen har gått bra, vilket verkligen är en förutsättning för att man som ungdomsdelegat ska hitta meningsfulla former för deltagande under de veckor man är på plats. Det som däremot har bromsat upp mitt och alla andras arbete i Generalförsamlingen är förseningar i resolutionsarbetet. Tydligen är situationen i år värre än tidigare vilket gör att arbetet väldigt sakta kommit igång. De flesta av de resolutioner jag valt att följa i tredje utskottet är antingen precis ”släppta” eller har fortfarande inte börjat cirkulera bland de andra delegationerna. Det gör det givetvis väldigt svårt att bearbeta resolutionstexter och komma med konkret input på nytt språk, såsom man helst skulle vilja.

För att nämna några resolutioner jag följer:
– Trafficking in women and girls
– The rights of the child
– Torture and other cruel, inhuman and degrading treatment or punishment
– Human rights and extreme poverty
– Elimination of all forms of intolerance and of discrimination based on religion or belief
– Protection on migrants

Med andra oerhört viktiga och spännande frågor, varav många rymmer stor politisk laddning. Exempelvis utgör frågor kring sexuella och reproduktiva rättigheter och rätt till abort en tydlig konfliktlinje, liksom frågor om dödsstraff och andra tydliga MR-frågor där länderna har väldigt olika nationell lagstiftning.

Utöver förberedelser och förhandlingar kring resolutionerna är dagarna också fyllda med spännande möten och så kallade ”side-events” där man har möjlighet att höra en mängd experter tala om aktuella frågor. En del av allt det intressanta som sagts på dessa möten har jag tänkt skriva om bloggen – to be posted…

Milischia

Annonser

En reaktion på ”Från ett både stressigt och segt FN

  1. Ping: Slutet på 3 otroliga veckor | LSU-representanternas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s