Ett historiskt möte att ta avstamp ifrån!

Jag sitter på Amsterdams flygplats på väg hem och smälter intrycken från den senaste veckan. Historiskt. Det är ett ord som jag tror många skulle ta till för att sammanfatta The Global Youth Forum 4-6 december i Bali 2012. Konferensen visade sig vara en på många sätt unik chans att stärka och institutionalisera ungdomsinflytandet och ungdomsperspektivet i FN, men även en möjlighet att flytta fram positionerna på jämställdhetsområdet och kring frågor om sexuell och reproduktiv hälsa.

Jag måste dessutom säga att jag är riktigt glad och stolt över att ha lyckats driva igenom flertalet frågor och formuleringar under förhandlingarna. Det rörde bland annat rätten till förskola, betald föräldraförsäkring och genusundervisning i skolan för alla åldrar, att målet bör vara att ha politiker som på alla nivåer och alla områden speglar befolkningssammansättningen framförallt vad gäller kvinnor, unga och utsatta grupper, universell tillgång till gratis kvalitetsutbildning och en hel del annat. Så himla roligt!

Jag skrev tidigare om hur extremt viktiga frågorna som legat i fokus under konferensen är, och om hur viktigt det är att vi organiserar progressiva krafter som kan stå emot den konservativa dominansen i världspolitiken, för att stå upp för mänskliga rättigheter, jämlikhet och anti-diskriminering.

Innan konferensen diskuterades det i kulisserna vilket tillvägagångssätt som skulle tänkas vara mest fruktbart för att ge det slutgiltiga resultatet betydelse för den fortsatta processen att utvärdera och sätta nya mål både för ICPD-agendan 2014 (International Conference on Population and Development) samt för processen att ta fram de nya utvecklingsmål som ska följa milleniemålen efter 2015. Två processer som på många sätt är avgörande för hur mänsklighetens stora utmaningar kommer att mötas under vår livstid. Jag tycker den strategi som vi slutligen valde – att tydligt och starkt stå upp för de krav på rättigheter vi anser nödvändiga för en hållbar utveckling, oavsett hur känsliga eller kontroversiella de kraven kan anses vara – var rätt väg att gå. Det återstår givetvis att se vilka resultat detta kommer att få, men jag tror att det är dags att representanter för ungdomar, NGOs och civilsamhället, i samverkan med regeringsrepresentanter och FN-organ, vågar ta ett steg längre.

Vi har alltför länge låtit de konservativa krafterna ta initiativ över dagordningen i dessa frågor. Att ständigt vara på defensiven och endast försvara redan vunna positioner ändrar i längden utgångspunkten i dessa frågor. De rekommendationer som vi formulerat under The Global Youth Forum kommer förhoppningsvis att vara en i raden av ansträngningar att flytta fram positionerna. Det vore väldigt sorgligt om vi inte kan sätta ribban högre idag än vi kunde för 20 år sedan. Det handlar om vilken värld vi vill se de kommande årtiondena, och då måste vi våga utmana och ompröva gamla sanningar och förlegade ställningstaganden.

Ps. Jag kommer att lägga upp rekommendationerna, The Bali outcome declaration, här på bloggen så snart de är ute hemsidan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s