Hållplats 2015 – vår första input till den globala utvecklingsagendan

Ett stort tack till alla som deltog under Hållplats 2015 och hjälpte till med input till den framtida utvecklingsagendan, här är en del av resultatet: LSU – Priorities for the Post-2015 Agenda 20130320 . För er som inte var där kan vi berätta att det var en dag som LSU arrangerade på Sida i Stockholm där framtidens globala utvecklingsmål, Post 2015-agendan, diskuterades. Paneldiskussioner värvades med workshops där vi skrev och utvecklade idéer till input från oss unga.

Dagen inleddes med en paneldiskussion om de nuvarande milleniemålen och hur de behöver kompletteras. FN-representanten Johannes tog bland annat upp betydelsen av utbildning och utbildningens kvalitet och vikten av att även inkludera högre utbildning. Deltog i panelen gjorde även Monica Lorensson som representant från UNDP, Bawar Ismail som är utrikespolitisk talesperson för LUF, Tayson Mudarikiri från LSU:s partnerorganisation i Zimbabwe, Ulrika Rönmark från svenska FN-förbundet.

Den andra paneldiskussionen fokuserade på den framtida agendan och hur den ska utformas. Bland annat lyfte vi fram behovet av nya mål som grundar sig på begreppet hållbar utveckling. I diskussionen deltog Lorentz Tovatt från Grön Ungdom, Kristina Ljungros från RFSU, Lisa Emelia Svensson som är Sveriges ambassadör i havs- och vattenfrågor och FN-representanterna Sona Rashid och David Collste.

Hela dagen resulterade i ett dokument med LSU:s topp fem-prioriteringar till den nya utvecklingsagendan, LSU – Priorities for the Post-2015 Agenda 20130320. I dokumentet betonar vi inledningsvis betydelsen av att inkludera unga i processen där nya utvecklingsmål tas fram, både som mottagare och som aktörer för förändring. Vårt övergripande mål är en agenda som är hållbar: en utveckling som möter dagens behov utan att hindra framtida generationers möjligheter att tillgodose sina behov. För att uppnå det valde vi att utifrån konsultationens diskussioner betona:

  1. Utbildningens betydelse för den globala utvecklingen
  2. Inkludering av unga i arbetsmarknader runt om i världen
  3. Fördelningen av välfärd och resurser måste bli mer jämlik så att alla får del av ekonomins utveckling.
  4. Social jämlikhet och diskriminering måste bli del av den framtida utvecklingen med en bred syn på jämlikhet.
  5. Miljöns nedbrytning och förstörda ekosystem är hot mot både nuvarande och kommande generationer. Därför behövs en omvandling av samhället innefattande en sänkning av total produktion, konsumtion och utsläpp för att anpassa oss till planetens begränsningar.

Återigen ett stort tack till alla som deltog!

Förra lördagen var det Earth Hour. Då lanserades även PUSH Sverige, en organisation som organiserar unga för hållbarhet (http://pushsverige.se/). Under en mörk kväll fylld med workshops, fantastiska artister och diktläsare firades Earth Hour samtidigt som PUSH Sverige lanserades. PUSH Sverige är tänkt att vara den svenska motsvarigheten till PUSH Europe som arbetar med samma frågor.

Imorgon den 4 april ska jag David och Sona på Global Health-dag och på måndag 8 april inleder vi Hållbarhetsturnén. Under Hållbarhetsturnén kommer vi tillsammans med Ungdomar.se och andra organisationer och företag träffa gymnasieelever runt om i Sverige. Vi kommer att under turnén hålla workshops ihop med Sida (Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete) om de framtida globala utvecklingsmålen, Post 2015-agendan. Vi hoppas att få bra idéer och tankar om hur vi tillsammans ska nå en hållbar utveckling och en värld utan fattigdom. Snart kommer det dyka upp input här som vi får längs vägen…

Schemat för turnén finns här: http://ungdomarab.se/wp-content/uploads/2013/02/Hallbarhetsturnen_2013_info.pdf

Vi kanske ses under turnén!

FN-representanterna genom David

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s