we_change Hållbarhetsturnén 2013 är nu avslutad

Det är blandade känslor idag när we_change Hållbarhetsturné har nått sitt slut. Jag är ledsen att vi inte får träffa fler härliga och driftiga unga men samtidigt är jag väldigt glad att vi har fått vara med i detta arrangemang – lyft frågor, väckt känslor, skapat debatt. Vi har tänkt och funderat, reflekterat och lärt av varandra.

photomalmö

Och idag har vi kommit fram till att « FN:s nya utveckingsmål ska vara fokuserade på skola, sjukvård, miljö och demokrati ».

malmö

Demokrati

Demokrati är en förutsättning för att länder ska kunna tillgodose sina invånares mänskliga rättigeheter. Demokrati bidrar till större öppenhet och större folkligt engagemang och solidaritet samt underlättar internationellt samarbete och handel.

Skola

Att gå i skolan måste vara gratis för eleverna och skolor måste få fler utbildade lärare. Lärare från rikare länder borde volontärarbeta i fattigare länder och även utbilda lärarna på plats. De rikare länderna borde även skänka pengar till skolamterial och dylikt. Detta kommer att bidra till bättre, mer välfungerande skolor och höjd kvalité på utbildningen. Detta leder till ökad kunskap och chans till arbete samt bättre insyn i världens problem och ökad möjlighet att lösa dessa.

En värld där människor har tillgång till bra utbildning är en värld med minskad fattigdom och bättre samhällen. 

Sjukvård

Sjukvård ska vara gratis och behovsstyrt. Fler människor måste utbildas till läkare i fattigare länder. Dessutom måste organisationer ge bidrag och frivilliga arbeta inom detta yrke och i dessa länder för att kunna säkerställa gratis sjukvård, i alla fall på kort sikt. En värld med gratis sjukvård är en mer välmående värld, både fysiskt och psykiskt för människor men även ekonomiskt. 

Miljö & Vatten

Att bevara miljön och klimatet är en förutsättning för en fungerande civilisation och för att kunna uppnå övriga mål.

För en grönre miljö, minskad luftförorening och stabilare klimat måste bland annat kollektivtrafik förbättras, och alternativa färdsätt till fossilbränsledrivna färdsätt effektiviseras. Till exempel cykla istället för att åka bil samt åka tåg istället för flyg. Koldioxidutsläpp är ett stort problem och ska minskas på alla sätt. Alla ska ha tillgång till rent vatten – vi tycker att det är en mänsklig rättighet. Med bidrag från organisationer och andra aktörer kan fungerande brunnar med reningsprocesser byggas. Men rent vatten handlar också om att inte förorena vattnen och värna om den biologiska mångfalden.

En värld med bevarad miljö och rent vatten är en säkrare, friskare, stabilare och mer hållbar värld.

Vi som representerat LSU vill tacka till alla unga som medverkat i vår workshop och Hållbarhetsturnén 2013 och självklart även alla som varit med och arrangerat – detta har varit ovärderligt!

Under 12 dagar har vi beökt 6 städer och träffas ungefär 5,000 unga från olika gymnasieskolor i Sverige. Det har varit inspirerande och gripande dagar fulla av självförverkligande och framtidstro.

Avslutande kommentar:

En generation har vaknat… en folkrörelse nalkas… framtiden står för dörren… och vi unga har antagit utmaningen!

Tillsammans kommer vi förbättra världen och säkra vår gemensamma framtid – vi har kraften, viljan och passionen!

Vi är förändringsaktörer, vi är ledare och vi är följare, och vi har svaren på frågorna och lösningarna på problemen!

🙂

 

FN-representanterna genom Sona

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s