Summer Academy – Youth’s solutions for a sustainable future!

Som ni har fått läsa på sistone är det mycket spännande som vår FN-representant David till Hållbarhetskommissionen har fullt med i New York.

Men även här på hemmaplan händer viktiga saker. I förra veckan (12-17 juni) anordnade LSU och SIDA Summer Academy 2013 i Härnösand.

Denna internationella konferens samlade ungefär 80 engagerade unga från Sverige, Libanon, Kambodja, Kenya, Vitryssland, Zimbabwe, Egypten, Ghana, Polen, Indien och Ungern.

Varje dag diskuterades hållbar utveckling från ett perspektiv – det miljömässiga, det ekonomiska och det sociala perspektivet. Dagarna inleddes med föreläsningar och avslutades med « Future Workshops » där deltagarna, i grupper, fick skriva sina egna problemformuleringar utifrån givna teman och sedan, genom en kreativ process, även hitta konkreta lösningar på dessa problem. I slutet av konferensen fick alla grupper presentera sina lösningar för varandra och jag kan bara konstatera att världen har sjukt duktiga, inspirerande och innovativa unga människor som sannerligen borde få mer utrymme i viktiga beslutsprocesser.

Här ser ni en bild på en Future Workshop i full gång:

Future Workshop

Vi hade privilegiet lyssna på och lära av många dedikerade talare såsom:

Dessutom fick vi besök av Mark Edwards vars fotoutställning vi var på samt en videohälsning från Jeffrey Sachs, framstående ekonom samt ledare inom hållbar utveckling – coolt!

Men ännu roligare var nog få inspireras av aktiva och passionerade unga såsom:

  • Lorentz Tovatt som är ordförande för Grön Ungdom,
  • Gabriella Silwerbrand som är projektledare för Future Perfect
  • Jessika Kjellgren från Social Entrepreneurship Forum
  • Kudzai Sevenzo, kändis och ambassadör för Proudly Zimbabwean Foundation som framförde sin egenskrivna låt ”House on Fire”,
  • Andrei Rmantsou som representerade den vitryska organisationen School for Ecological Activists
  • Ulrika Rönmark, Ungdomssekreterare på Svenska FN-förbundet
  • Patrik Appelquist som bland (mycket) annat är VD för DumpTees
  • och Johannes Danielson, Ordförande för  Saco samt LSU:s FN-representant till UNESCO (nedan: Johannes i paneldiskussionen)

IMG_1383

Min personliga höjdpunkt var studiebesöket hos Kattastrands kretsloppsodling där vi fick se en glimt av framtiden – produktion som är fri från avfall och som löser problem istället för att skapa dem!

Klicka på bilden för mer info!

Vi besökte även Härnösands Energipark, och fick lära oss mer om den svenska innovation som koncentrerar solljuset och som på så sätt genererar mycket mer energi och värme:

SA3

Summer Academy är slut för i år men kampen för en hållbar värld fortsätter – så se till att anmäla er till LSU:s aktiviteter under Almedalsveckan!

Glad midsommar på er allihop!

/Sona

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s