Sommar och sol och ungdomspolitik

Sommaren lider mot sitt slut och idag är första skoldagen för många. Själv har jag skickat in sommarkursens hemtenta (i politisk retorik) och känner mig förväntansfull och fokuserad inför höstens utmaningar och äventyr.

Det har varit en intensiv sommar. Bland annat åkte jag på European Youth Forum’s möte för att sammanföra, utbilda, koordinera och förbereda de europeiska ungdomsrepresentanterna till FN:s olika möten (Generalförsamlingen, High Level Political Forum och UNESCO’s Youth Forum).

Vi fick föreläsningar om FN-systemets uppbyggnad, historia & utveckling. Vi fick “insider”-tips för påverkansarbete och sedan fick vi definiera och presentera våra hjärtefrågor och ställningstagen för gruppen. Nedan ser vi de belgiska ungdomsrepresentanterna presentera medan resten av oss lyssnar och antecknar.

IMG_1699

Dessutom fick jag äran att träffa Ahmad Alhindawi som är den nytillsatte så kallade United Nations’ Special Envoy on Youth.

IMG_1679

Men de mest inspirerande människorna var de unga, smarta, engagerade delegaterna jag fick träffa. Och jag vet att vi verkligen kommer att göra allt vi kan för att åstadkomma en förändring, förbättring, för ungas villkor!

Tre intensiva och lärorika dagar avslutades med en gruppbild.

1002774_10152945899100487_1162454160_n

Och jag fortsatte min resa till Gotland och Almedalsveckan 2013. Dagarna var fullspäckade av seminarier, mingel, nätverkande och inspiration vad gäller ungdomsfrågor, hållbarhet och politik.

Det bästa seminariet var såklart LSU:s seminarium “ Post 2015 – Milleniemål för kommande generationer” där bland andra biståndsministern Gunilla Carlsson presenterade sitt arbete i FN:s högnivåpanel, vars uppgift var att skapa ett förslag på en ny global utvecklingsagenda som ska ersätta Milleniemålen. Hon betonade ungas viktiga roll i framtidens globala utveckling, som påverkansaktörer och som förändringsaktörer. Därefter diskuterade Linda Nordlund från Liberala Ungdomsförbundet och Gabriel Wikström från Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund tillsammans med Felix König från LSU kring FN:s utvecklingspolitik, framtidens utmaningar och nödvändiga prioriteringar utifrån ett ungdomsperspektiv. Mycket intressant!

IMG_1973

Och det bästa minglet var såklart LSU:s “Mingel och utställning från Summer Academy 2013”. Med fler än, enligt egen uppskattning, 200 underbara personer som närvarade, minglade, stortrivdes och förgyllde Klosterbrunnsgatan 5 så var detta Almedalens höjdpunkt.

IMG_2007

Samhällsförändrare från hela landet samlade tillsammans för att peppa, stötta, berätta, lyssna och umgås.

Här har jag lyckats hitta Jorge Londoño, förbundsstyrelseledamot i Rädda Barnens Ungdomsförbund samt vice ordförande för Sveriges ungdomsråd, iklädd det starka budskapet som jag vill att alla tar till sig: “Jag har makten!”.

IMG_2727

Det har varit en underbar sommar och jag ser fram emot en underbar höst.

Tveka inte att höra av dig till mig om du har frågor, funderingar, synpunkter, tips, råd osv.

mail: sona.rashid@lsu.se

mobil: 076-710 98 02

/Sona

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s