Reinfeldts tal, P3-Nyheter och möte med barn och äldreminister Maria Larsson

Vi unga som finns på plats beslutade i början av veckan att lyfta tre genomgripande påverkanspunkter: global och nationell jämlikhet, att hänsyn ska tas till planetens fysiska gränser och att unga ska vara fortsatt med i processerna, hela dokumentet finns här: YouthPolicyPointsUNGA68

På måndagen träffade jag som nämnt barn- och äldreminister Maria  Larsson efter ett evenemang om självständigt liv för funktionshindrade. Jag lyfte betydelsen av att det finns tillgång på data som är uppdelade i olika befolkningsgrupper såsom per kön och ålder . Det behövs för att insatser ska kunna inriktas för att lyfta världens fattigaste och mest utsatta grupper. Larsson sa att det är en fråga Sverige driver. När det gäller tillgången på data lyfte jag fram den nya rapporten Commonwealth Youth Development Report.

Det blev en bild också:

20130923_145351 (2)_edited

Under kvällen deltog jag på ett event med civilsamhällesorganisationer där bland andra Roberto Bissio från Third World Network pratade. Bissio var pessimistisk när det gällde utvecklingen med att besluta nya utvecklingsmål och menade att målen kommer att sättas på en så låg nivå att de kommer att uppnås utan någon ansträngning. Bland annat menade han att gränsen för extrem fattigdom är satt alldeles för lågt och att den inte justerats för inflation. Hittade en annan presentation från honom här: http://vimeo.com/59910712

Bissio

På tisdag morgon var det som sagt dags för generalförsamlingens öppnande. Eftersom både Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt fanns på plats fick jag inte sitta på någon av Sveriges stolar. Det kändes absolut försvarbart. Här är en bild från när svenska representationen samlades för att se öppningen i direktsändning:

20130924_090529_edited

I sitt tal i generalförsamlingen lyfte Fredrik Reinfeldt framför allt kvinnors rättigheter, en viktig fråga!! Delar av hans tal publicerades i form av en debattartikel på Expressen: http://www.expressen.se/debatt/storsta-brottet-mot-manskliga-rattigheter/ . På den här länken kan du se hela hans tal:

http://webtv.un.org/search/sweden-the-kingdom-of-general-debate-68th-session/2691095477001?term=Sweden

Morgonen efter kommenterade jag talet på P3 Nyheter i en intervju om veckan:

”David Collste är FN:s ungdomsdelegat från Sverige och rapporterar direkt från FN:s generalförsamling i New York. Han menar att unga kan vara med och påverka. –Vi är världens samvete.” http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/257436?programid=4459&playepisode=257436 Det börjar efter 21:55.

/David

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s