Forum för hållbar utveckling, möte med miljöminister Lena Ek och EUs miljökommissionär Janez Potocnik

På onsdagen träffade jag och Hanna Hansson (Concord) miljöminister Lena Ek. Hon hade precis lanserat den internationella Global Commission on the Economy and Climate – The New Climate Economy. Det är ett jätteviktigt initiativ för att analysera och kommunicera de ekonomiska risker och möjligheter som klimatförändringar innebär. Det samlar internationella forskningsinstitut, bland andra Stockholms Environment Institute. Vid lanseringsceremonin deltog också Mexikos tidigare president Felipe Calderon, Colombias president Juan Mauel Santos och Norges (avgående) statsminister Jens Stoltenberg. Här finns mer information om lanseringen och initiativet:

http://www.project-syndicate.org/commentary/addressing-climate-change-while-promoting-economic-growth-by-felipe-calder-n-and-nicholas-stern

http://newclimateeconomy.net/

Lena Eks tal vid lanseringen: http://www.youtube.com/watch?list=PLrW1T3iGfO7fig5gru6yLTlTDXzcl2s1A&v=5R5KFbGIAZc

Lena Ek

När vi träffade Ek var hon på väg att träffa Robert Orr  som är FNs Biträdande generalsekreterare för politisk samordning och strategisk planering. Vi fick möjlighet att ge vår input inför det mötet. Vi välkomnade miljödepartementets internationella arbete och inblandning i Post 2015-processen och underströk vikten att unga och civilsamhället fortsätter att inkluderas i dessa processer. Genom att vi inkluderas får vi fortsatt möjlighet att sätta extra press på politiken och därmed påverka den framtida agendan. Lena Ek lovade att ta med sig detta.

Högnivåforumet för hållbar utveckling

På onsdagseftermiddagen var det äntligen dags för det konstituerande högnivåforumet för hållbar utveckling. Temat för detta första forum var “Building the Future we want: From Rio+20 to the post-2015 development agenda”. Under forumet deltog ledare på allra högsta nivå, bland andra generalförsamlingens ordförande John Ashe, generalsekreterare Ban Ki-Moon, Brasiliens president Dilma Rouseff, Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso, Världsbankens ordförande Jim Yong Kim och IMFs ordförande Christine Lagarde.

bild004

John Ashe inledde med att säga att forumet skulle leda till specifika mål för en omvandlande förändring i hur vi lever, konsumerar och gör affärer i alla länder och samhällen. Både Världsbankens -och IMFs ordföranden underströk att världen måste bli mer jämlik. Världsbankens ordförande konstaterade också att ekonomiska vinster har kommit till bekostnad av vår miljö och att det är de allra fattigaste som får ta den största smällen. IMFs ordförande sa att ekonomisk tillväxt är som kolesterol – det finns både bra och dålig tillväxt. Indien sa att jämlikhet mellan och inom generationer krävs för hållbar utveckling. Ecuador föreslog en deklaration som fastslår naturens rättigheter och Bolivia underströk att konceptet moder jord måste vara i utvecklingspolitikens kärna. Många utvecklingsländer som är små östater, så kallade SIDS (Small Island Development States) efterlyste handling för att hindra klimatförändringen. Seychellernas vicepresident Danny Faure pratade om blå ekonomi, en ocean-baserad grön ekonomi.

Alla tal ligger fortfarande uppe på FNs webb-tv: http://webtv.un.org/search/part-1-high-level-political-forum-on-sustainable-development/2691095489001?term=high level political forum

Möte med miljökommissionär Janez Potocnik

bild008

Under kvällen träffade jag som en av representanterna för barn och unga EUs miljökommissionär Potocnik. Vi pratade om barn och ungas prioriteringar med fokus på miljö. Vi underströk behovet av en agenda med ”gemensamt men olika ansvar” (common but differentiated responsibilities) där rika länder tar ansvar för fattiga länders utveckling och stor utsläppsminskningar. Vi underströk också att unga och civilsamhället vill fortsätta vara delaktiga i processen. Potocnik sa att han stödde deltagandet och att utkomsten av konferensen i Rio 2012 aldrig skulle blivit så radikal om det inte var för de unga och andra delar av det internationella civilsamhällets påverkan. Sist efterlyste vi  en global rapport om hållbar utveckling som del av högnivåforumet där planetens hälsotillstånd i förhållande till planetens gränser presenteras. Potocnik verkade ta till sig våra synpunkter!

En händelserik dag!

Vi hörs snart!

/David

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s