Förhandlingarna är igång – 3:e utskottet, FN:s Generalförsamling

Det är tisdag, andra dagen i FN  och talet är nu avklarat.
Efter flera, flera månader av konstanta tankar på det, känns det nu ganska tomt. (Men jag kommer nog kunna leva på upplevelsen ett bra tag. Känslan när nervositeten släpper men adrenalinet fortfarande flyter runt i kroppen och hjärnan hamnar i ett ultrafokuserat tillstånd när allt går snabbt och långsamt samtidigt och man är medveten om alla rörelser runt omkring sig.)

Som tur är börjar resolutionsförhandlingarna idag och jag kan ladda om till max och ta mig an uppdraget att försöka säkra att ungas behov och rättigheter erkänns och skrivs in i resolutioner, och då framför allt i ungdomsresolutionen.

Dagen började med en briefing från UN Focal Point on Youth där alla ungdomsdelegater var inbjudna och vi fick information om de kommande veckorna och FN:s arbete på ungdomsområdet. Det var mycket intressant och värdefullt av få en djupare inblick i och en mer enhetlig bild av FN:s ungdomsarbete och vilka insatser som görs, hur olika enheter sammanstrålar och vilka initiativ till utveckling som genomförs.
IMG_5461

Efter en förmiddag av intensivt lyssnande och antecknande under de andra medlemsländernas öppningstal fick jag och de andra ungdomsdelegaterna även tillfälle att ta bild och prata med Jan Eliasson som, förutom att vara en superinspirerande person, även är vice Generalsekreterare för FN.

DSG with Youth Delegates

DSG with Youth Delegates

På eftermiddagen var det sedan dags att för allra första gången närvara vid FN förhandlingar! Det var jättespännande att se all politik som pågår, både officiellt och inofficiellt. Dock var väl effektiviteten kanske inte på sin absoluta topp, men det är min högst subjektiva observation.

IMG_5473

På kvällen anordnades en utbildning i lobbying, för unga som kämpar för olika sakfrågor och vill påverka i FN, av ICMYO (en internationell paraplyorganisation för landsråd för ungdomsorganisationer)

IMG_5487

Och sent in på kvällen diskuterade vi ungdomsdelegater fortfarande ungdomsresolutionen och vårt gemensamma arbete, lobbande och formuleringar vi vill få in i texten.
Nu är vi igång!

/Sona

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s