Brev från New York

Hej och gott nytt år!

Nu är jag i New York igen för att följa ett möte om de nya milleniemålen. Här representerar jag nu Major Group for Children and Youth inom hållbar produktion och konsumtion. Jag blev utsedd till så kallad global fokalpunkt och är därför plats en vecka i New York. Det känns både roligt och viktigt! Under året kommer förhoppningsvis arbetet med utvecklingsagendan efter 2015 (”Post-2015-agendan”) att komma långt och vi hoppas att hållbar konsumtion och produktion kommer att få en central roll i denna. Det handlar om vår framtid och det är hög tid att ställa om till den hållbara eran!

Igår blev jag inbjuden till en lunch som Sverige anordnade om kemikalier med bland andra förhandlingsledaren i arbetet med att ta fram nya utvecklingsmål och flera ambassadörer.

När jag under lunchen fick ordet sa jag att vi som är unga idag växer upp i en värld med femtio gånger fler kemikalier jämfört med mitten av 1900-talet. Vi ser redan idag effekter av det i ökning av vissa sjukdomar. Den största effekten ligger dock fortfarande framför oss eftersom kemikalierna samlas i våra kroppar – så kallad bioackumulering. Det är svårt att förutse vilka effekter detta har på våra kroppar.

20140107_130119 20140107_133550

Följ vårt gemensamma arbete på http://childrenyouth.org

David

Vad är då hållbar konsumtion och produktion?

Kort kan man säga att det handlar om att ställa om konsumtions- och produktionsmönster så att de blir långsiktigt hållbara för planeten. FNs miljöprogram UNEP leder processen som är
uppdelad i fem program: konsumentinformation,  hållbara livsstilar och utbildning, hållbar statlig upphandling, hållbara byggnader och konstruktion och hållbar turism och ekoturism.

Inledningsvis har vi som är fokalpunkter fått komma med synpunkter på det första programmet om hållbar konsumentinformation. Jag tycker att det är viktigt att förutom att
prata om miljömässig hållbarhet inkludera sociala aspekter inom produktionen så att till exempel textilarbetare garanteras levnadslöner. Även hållbar konsumtion som minskad konsumtion är viktigt att få med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s