Ungdomsgruppen representerade på GFMD seminarium

Seminariet ”Migration – en nyckel till utveckling” som anordnades av Global forum on Migration and Development gick av stapeln i måndags och inga mindre än ungdomsgruppen (Sweden Youth group on Migration and Development) var på plats.

Först ut på dagordningen var ”Migration som drivkraft för global utveckling” där Biståndsministern, Migrationsministern, Sidas Generaldirektör, Migrationsverkets Generaldirektör samt samordnaren för civilsamhället under det svenska ordförandeskapet i GFMD framförde sina åsikter i en paneldebatt. Remitteringar tog stor plats i diskussionen och Charlotte Petri Gonitzka, Generaldirektör på Sida framförde hur det är dyrt och krångligt att överföra remitteringar och att det krävs ny teknologi för detta. Delatagare i ungdomsgruppen kommenterar och motsätter sig detta inlägg då problemet snarare ligger i svårigheterna att ta emot remitteringar vilket utesluts från debatten som enbart fokuserar kring att effektivisera och minska kostnader på att skicka remitteringar.  Hillevi Engström, biståndminister, påpekar att remitteringar är 3 gånger större än biståndet i världen. Jag anser dock att då remitteringar talas i termer som viktigare än biståndet flyttas fokus och ansvar från biståndsgivare och läggs över politiska skyldigheter på individer vilket inte är hållbart. Tobias Billström, Migrationsminister, påpekade att ”Migration och rörlighet är vår tids viktigaste frågor” och tillade cirkulär migrations positiva effekter för utveckling och kunskapsöverföring. Här bör tilläggas att det i större utsträckning är unga som är cirkelmigranter och ungas röst bör därför tas upp i debatten men nämndes ej av paneldeltagarna. Den viktiga frågan som återstår är nu hur migranter kan inkluderas i post 2015 agendan, vilket jag kommer få vara med och diskutera fram under GFMD mötet den 14 maj då det är ett common space där civil samhället bjuds in.

hillevi

I kaffe pausen drog jag med mig min kära kollega Joanna Blossner för att passa på att möta biståndsministern. Det resulterade i ett tjusigt kort och att Hillevi Engström blev påmind att ta med sig ungdomars extra utsatthet i frågan kring migration och betona den dubbla diskriminering unga migranter utsätts för.

Då Eva Åkerman Börje som är ambassadör och ordförande för GFMD har deltagit i vårt första ungdomsmöte och starkt uppmuntrar ett ungdomsdeltagande valde hon att presentera oss genom att påpeka vår närvaro på mötet och sedan låta oss hålla ett framförande om våra ställningstaganden där vi fick chansen att påminna politikerna om hur viktigt ett ungdoms perspektiv är i frågan om migration och utveckling är. Den ungdomsgrupp som jag har lyckan att få delta i består av en fenomenal blandning av idésprutor som är ute efter att göra skillnad. Med vårt uttalande visade vi att vi inte tänker gå obemärkta förbi. Vi har fått en given plats i GFMD och kommer ta alla tillfällen i akt att låta politikerna höra vår mening!

I det andra heatet behandlades frågan ”Migration som drivkraft för utveckling i Sverige” där Arbetsmarknadsministern, Integrationsministern och en representant från arbetsförmedlingen utgjorde panelen för denna diskussion. Den som utmärkte sig mest var Erik Ullenhag, integrationsministern som med retoriska knep höll ett tal där han ville att hela rummet skulle bli känslomässigt berörda. Han drog till med klyschor som ”Över tid blir ett land rikare av öppenhet och migration och mänskliga möten bryter fördomar”. Han ville även påpeka hur Sverige har gått från ett fördomsfullt land till ett multikulturellt och ville påpeka den positiva inverkan ett multikulturellt samhälle har. Lite käkt ville han göra en poäng genom att berätta hur svenskar förr slänga sig med ordet spagetti n* när de talade om folk från Italien. Som tur var fanns det ungdomsrepresentanter närvarande vid mötet som tog fasta vid hur det är kränkande att använda diskriminerande ord i vilket sammanhang som helst även om det syftade till en annan slutkläm. För övrigt kretsade diskussionen mycket kring näringslivets delaktighet och arbetsmarknader vilket kanske inte är så förvånande med tanke på den politiska representationen.

Trots att den politiska diskursen har för vana att sparkar in öppna dörrar och drar till med klyschor får jag lite förhoppningar i att Hillevi Engström inte helt och hållet blundar för problemen: ”Vi ska inte göra denna eftermiddag till en halleluja tillställning utan vi måste se de problem som finns”. När vi talar om migration och utveckling måste vi identifiera de problem som står i vägen för att migration. I vårt närområde Europa gäller Dublinförordningen som omöjliggör mångas tillträde till Europa och alltför ofta skickas människor tillbaka utan att få en rättsenlig asylprocess. Jag tackar publiken för att de vågar ställa våra politiker och institutioner till svars och går ifrån mötet med en ökad förståelse för hur de politiska rummen fungerar och känner mig pepp över att civilsamhället kommer få en ökad plats i dessa utrymmen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s