Forum för drivkraft – UNg14 läger

UNg helgen är FN förbundets årliga träff för unga medlemmar och elever på FN skolor. Jag och Joanna var inbjudna att delta i panelsamtal om ungas engagemang och hålla en föreläsning om den nya post2015 agendan. UNg14 (som det så snitsigt heter) hade tema fred och säkerhet med fokus på engagemang och gick av stapeln den 15-18 maj.  

Helgen var fullspäckad av nya bekantskaper och spännande aktiviteter. Deltagarna hade chansen att delta på allt från föreläsningar om FN förbundet, Sida, försvarsmaktens involverande i Afghanistan, Folke Bernadotte akademin, MSB, FN-rollspel, tipspromenad, speed-dating och Café konflikt med filmvisning. När jag och Joanna anländer till Härnösand där aktiviteterna äger rum får möts vi av exalterade ungdomar som precis har fått delta i ett konfliktscenario som räddningsgymnasiet anordnat ute på gräsmattan där de fick testa på att leva sig in i situationen.

10403153_10204127440294685_4402629670618729881_n

I panelsamtalet som jag och Joanna som FN representanter från LSU blivit inbjudna till deltog också Andrea Ivarsson (ordförande ungdomssektionen i Stockholms FN förening) och Albert Askeljung (ordförande i Huddinge FN förening) med moderator Anna Hagberg (ordförande ungdomssektionen i Göteborgs FN förening). Samtalet handlade om hur det kom sig att vi började engagera oss, tips och trix för att hålla liv i sitt engagemang, beskrev våra arbetsuppgifter, hur det kan vara att planera en aktivitet och vilka knep som är bra att använda, allt för att peppa till fortsatt engagemang bland unga.  Under diskussionen kom frågor upp kring hur vi hanterar problematiska situationer och tips på aktioner som har varit slagkraftiga så ni som inte hade möjlighet att delta under helgen är varmt välkomna att maila eller ringa och fråga om tips. Vi finns här till ert förfogande!

fn möte

Personligen tror jag att tillgänglighet är det viktigaste för att unga ska söka sig till organisationer och engagera sig. Om kunskapen kring hur vi kan gå tillväga finns lättillgänglig hoppar folk gärna på tåget. Därför är vikten av mänskliga möten högst relevant för att väcka nyfikenhet. För det finns inget vackrare än när ungas initiativ möjliggörs. Därför hittar jag min drivkraft i forum som UNg14 där energin och kreativiteten flödar för att skapa en bättre värld tillsammans. Vi ska inte bara låtsas om att det är en dans på rosor men en klok man sa en gång till mig att jag har ett hjärta som vet varför det slår och det är just viljan att förändra orättvisor som får mig att fortsätta kämpa. Ideellt arbete öppnar dörrar och ger vänner, erfarenheter och möten du aldrig glömmer!

Under helgen fick vi också lyssna på den fantastiske Milad Mohammadi som arbetar som inspiratör och föreläser runt om i landet. Han berättade sin historia för oss och uppmanade oss att hitta vår egen sorg för det är den som blir vår kamp och vår starkaste gåva för det som för oss människor samman är att vi alla går igenom livets hårda skola. Vi gick alla därifrån med ett stort leende och kroppen fylld av pepp!

DSC_0458

När FN rollspelet drog igång var Syrienkonflikten i fokus och alla blev uppdelade att representera länder och fick testa på att hålla tal och förhandla med de andra länderna.

fn-rollspel

Skärmavbild 2014-06-05 kl. 00.22.28

Mini Model United Nations på gång! FN-rollspel rekommenderas varmt, det är superkul! 

På ungdomsträffens sista dag höll Pernilla Bergström en föreläsning om millenniemålen och Isabell Nauclér och Lovisa Palmer berättade om sina uppdrag som millenniemålsambassadörer. Denna del avslutades med att jag berättade om de processer FN står inför idag som jag och Joanna deltar i med att ta fram de nya målen som kommer kallas post2015. Hur processerna går till när FN pratar hållbar utveckling genom att genomföra det som vi alla fick testa på i FN rollspelet. Jag talade om Sveriges prioriteringar och hur målen antagligen kommer vara kopplade mer till fred och säkerhet än tidigare eftersom konfliktländer är de som gått sämst för i millenniemålen.

föreläsa

bild

Vi hittade även Johannes som bloggar här på en rollup!

Hela helgen avslutades med att vi fick lyssna på information om FN förbundets kampanjer som ni alla bör kolla upp! Skolmat blir kunskap är en kampanj där pengarna går till att barn ska få gratis skolmat för att kunna delta i skolundervisningen. Tack vare gratis skolmat kan fler gå i skolan! En skolmåltid som bara kostar två kronor! http://www.fn.se/vara-kampanjer/skolmat-blir-kunskap/ Den kampanj som ligger mig närmast hjärtat är kampanjen Flicka! som syftar till att motverka att flickors skolgång nekas, att de gifts bort mot sin vilja eller utsätts för våld och övergrepp. Runt 140 miljoner kvinnor har blivit könsstympade och över 20 000 kvinnor under 18 gifts bort varje dag.  http://www.fn.se/vara-kampanjer/flicka/

Efter en otroligt händelserik helg avslutade vi våran resa med en megakram med alla deltagare och fick fina intyg. Att delta i UNg14 är en superkul erfarenhet så vi uppmanar er att ta chansen och åk nästa år!

Hör av er med frågor om allt från tips i hur du kan skapa ett projekt till inputs kring FNs framtida utvecklingsmål som du skulle vilja föra fram genom mig och Joanna i New York.

Mail:

paulina.sandin@lsu.se

joanna.blossner@lsu.se

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s