Retorik med en FN-twist – bästa tipsen från experten

Hej! Är du på väg att skriva ett tal eller en text? På LSU/SIDA Summer Academy fick vi lära oss en del knep.

Lena Lid Andersson som doktorerat i retorik och är särskild expert på ledarskapande retorik och skrev sin avhandling om Dag Hammarskiölds retorik. Hon höll en workshop med deltagarna på sommarakademin!

Passet inleddes med en presentation och gick in på Dag Hammarskiölds retorik. Han fick en gång kritik på ett möte att han borde avgå. Hammarskiöld svarade att det skulle vara lätt att avgå, men det krävs mod att stanna kvar. Genom att sedan inte avgå visade han samma poäng som att säga att han var bra, men på ett smartare sätt. Vi fick också höra en rolig anekdot om Hammarskiöld: han åt lunch nere i personalmatsalen sin första dag istället för högst upp i FN-skrapan och det har nu blivit en tradition, alla generalsekreterare äter lunch där din första dag. Han gick också runt och hälsade på alla dina första tre veckor på jobbet.

Dag-Hammarskjold-007

Retorikens trappa – fem steg att tänka på när du skriver ett tal

1. Invention
Vad finns det för förväntningar? Vilket material ska användas? Vad är målet och syftet? Vem är jag och vem är publiken?

2. Disposition Ha en kort introduktion, gärna slagkraftig. Säg något om dig och ditt ämne. Ha en kort bakrundsdel och berätta om syftet med talet.
Huvuddelen
Innehåller argument, information eller olika punkter. Guida gärna lyssnarna och säg för ”det första”, ”för det andra”, osv.
Avslut. Återkoppla till början.

3. Formulera talet
Tänk på ordval och val av anaforer (ex upprepa samma fras), allitteration (börja på samma bokstav tex: aporna anar aldrig alfabetets användning) metaforer såsom att referera till sport. Lena Lid Andersson gav exempel på ordval som Dag Hammarskiöld gjort, såsom att säga tyst diplomati istället för diplomati bakom stänga dörrar och peace keeping operations istället för military operations. Samma sak, men får olika reaktioner på grund av ordvalet.

4. Memorize Lär dig talet eller gör stödord. Förbered dig och öva.
5. Act Dags att ge talet! Tänk på kroppsspråk och att vända dig mot alla i publiken. Var som du är bekväm.

 

Skärmavbild 2014-07-03 kl. 00.45.28

Vi gick också igenom de klassiska delarna logos-ethos-pathos alltså logik-karaktär-känslor, olika typer av argument som man kan använda i ett tal.

Denna bild använder logos – väcker känslor samt ethos – talarens trovärdighet genom WWF loggan.

 

 

När Ban Ki-moon skulle välkomnas när han var ny i sin roll hölls det tal i massor. Ett av talet stack ut eftersom det var formulerat som ett brev, alltså först med alla artighetsfraser som FN-tal börjar med (Thank you mr Chair, Honorable Secretary-General, Honorable Delegtes, Your excellencies, Ladies and Gentlemen) och sedan sade något i stil med I would like to read a letter from the delegation of X: Dear Secretary General… och sedan var talet i brevform. Det hade till och med ett PS som tackade Kofi Annan för hans arbete. Det tyckte jag var en rolig idé och skulle kanske gå att göra med talet till generalförsamlingen i höst. Då skulle också personer kunna skriva brev/mail och skicka till mig så att det verkligen blir ett brev från Sveriges unga. Bara en idé får se hur det blir med det! Om det inte blir ett brev-tal, det ska antagligen vara i vanlig form,  kan ju brevet alltid postas eller vara ett öppet brev…

Små tips till ett tal:
• Börja den allra första meningen på utandning om du är nervös
• Undvik meta-kommenteer, alltså säg inte uppenbara saker som ”nu ska jag dricka vatten”
• Om du hoppar över något behöver du inte heller säga det, publiken vet inte att de missar något
• Om du måste stryka något i talet, gör det i huvuddelen eftersom avslutningen är viktig, knyter ihop allt och återkopplar till början
• Ha bra hållning (jag sträckte på mig lite nu när jag skrev det)
• Första intrycket är viktigt, öva på inledningen!
• Även om du tycker att det är toppen att improvisera föredrar publiken en talare som övat
• Lär känna publiken. Det är inte kul att vara publik och så förklaras något som alla kan från grunden men det är ej heller kul att höra ”..som ni alla känner till” och så har ingen hört det
• Det här med armar. Lid Andersson sa att det inte finns något rätt och fel, det är okej att ha dem i kors eftersom det beror på vad man har för ansiktsuttryck. Var bekväm.

Vi hade också en workshop om det skrivna ordet. Alla hade olika mål med passet och mitt mål var att börja publicera fler blogginlägg. Vi gjorde en övning som var att skriva om rödluvan i en annan genre. Några gjorde en nyhetsartikel, ett tal/dagboksinlägg, Paulina gjorde en dikt och jag gjorde ett rim. Sedan skulle vi skriva en haulidikt av vår text. En haikudikt är en dikt med 5-7-5 i stavelser tillexempel
Nu är jag på väg
Got-lands-fär-jan tuf-ar på
Vi ses i Vis-by

Vi ses och hörs!
/Joanna
Joanna.blossner@lsu.se

Ps. Jag fick även tips att mycket hänger på rubriken, därav denna piffiga rubrik. Måste ju testa råden! Ds.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s